Tordai csalást sejt, a Máltai Szeretetszolgálat szerint csak adminisztratív okokból jelentettek be venezuelaiakat

Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője szerint tömeges betelepítés történhetett, amikor több száz venezuelai menekültet egy I. kerületi idősek otthonába jelentettek be, amit a Máltai Szeretetszolgálat működtet. A Máltai Szeretetszolgálat azonban cáfolja a vádakat, és adminisztratív okokra hivatkozik.

Nagy Domokos, aki a Budapesten élő venezuelai közösséget segíti, elmondta, hogy a menekültek igyekeznek beilleszkedni és magyarok lenni, még a gyerekeiknek is magyar neveket adnak. Nagy szerint a menekültek valós nehézségekkel küzdenek, és ő maga is segít nekik például önéletrajzot írni. A Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs referense, Parák Eszter szerint az intézménybe bejelentett lakókat akkor jelentik ki a címről, amikor önálló lakhatásuk lesz, és az elmúlt hónapokban nem jelentettek be új embert az I. kerületi otthonba.

Nagy Domokos szerint a venezuelaiak többsége a XIII., VIII. és VII. kerületekben él, ahol munkalehetőség is van. A venezuelai menekülthullám a gazdasági válság miatt indult meg, és sokan magyar felmenőkkel érkeztek Magyarországra. A Máltai Szeretetszolgálat egyéves integrációs programja keretében támogatja őket lakhatásban, munkakeresésben és a szükséges okmányok beszerzésében. A gyerekek könnyen tanulnak meg magyarul, de a szülők többsége csak spanyolul és angolul beszél, így nem követik a magyar közéletet.

Tordai Bence a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője szerint a Fidesz korábban foglalkozott célzott betelepítésekkel a választási eredmények befolyásolása érdekében. Tordai szerint a valasztas.hu adatai alapján az I. kerület 2. számú egyéni önkormányzati választókerületében 215 menekült státuszú személy van bejelentve, és a maradék 763 fő "biztosan nem menekült". Tordai a Fideszre utalva azt állítja, hogy a párt gyakorlatot szerzett a választási csalásban és kiszolgáltatott csoportok felhasználásában.