A szavazatszámláló bizottságok delegáltjainak bejelentése

Alig több mint 14 ezer delegáltat jelentettek be a jelöltek és a jelölőszervezetek a szavazatszámláló bizottságokba, az EP-választáson induló pártok közül a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt jelentette be a legtöbbet.

A választási bizottságok megbízott tagjait és a nemzetiségek megfigyelőit május 31-én 16 óráig lehetett bejelenteni az illetékes választási irodáknál. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint összesen 14 083 megbízottat jelentettek be a szavazatszámláló bizottságokba, ebből az EP-választáson induló pártok 11 ezret.

A legtöbb delegáltat a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a Kereszténydemokrata Néppárt jelentette be, összesen 6995-öt. Ezt követi a Tisztelet és Szabadság Párt 1266, a Demokratikus Koalíció-Magyar Szocialista Párt-Párbeszéd – a Zöldek Pártja 930, a Momentum Mozgalom 741, a Jobbik-Konzervatívok 546, az LMP- Magyarország Zöld Pártja 341, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 297, a Mi Hazánk Mozgalom 179, a Mindenki Magyarországa Néppárt 22, a Megoldás Mozgalom 19, és a Második Reformkor Párt egy delegáltat jelentett be.

A június 9-i választáson a több szavazókörös településeken minden szavazókörben működik szavazatszámláló bizottság, minden településen helyi választási bizottság, a vármegyékben területi választási bizottság, illetve Budapesten a Fővárosi Választási Bizottság, és országos hatáskörrel és illetékességgel a Nemzeti Választási Bizottság.

A választási bizottságok választott és megbízott tagokból állnak. A szavazatszámláló bizottságok választott tagjait a 2022-es országgyűlési választás előtt választották meg, míg a helyi és területi választási bizottságok választott tagjairól 2023 őszén döntöttek. A további tagokat a június 9-i választáson induló, jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek és jelölőszervezetek delegálhatják.

A jelölőszervezetek és független jelöltek számára fontos, hogy delegáljanak tagot minden választási bizottságba, így saját megbízottjaikon keresztül ellenőrizhetik a választás tisztaságát és részt vehetnek a jogviták eldöntésében.

Öt évvel ezelőtt, az önkormányzati választáson 29 979, az EP-választáson pedig 27 248 delegált vett részt a szavazatszámláló bizottságok munkájában, ebből 14 904-et a kormánypártok delegáltak.