Ő volt az egyetlen ember, aki parancsolhatott Sztálinnak

A milliók által rettegett diktátor, Joszif Sztálin szívéhez valószínűleg egyetlen nő állt közel: lánya, Szvetlána, aki 1967-ben nyugatra menekült, hogy kitörhessen apja erőszakos örökségének árnyékából.

Szvetlána Joszifovna Sztálina 1926. február 28-án született Moszkvában. Gyermekként egy barátságos otthonban nőtt fel, ahol apja, Sztálin nem istenként vagy kultivált figuraként jelent meg, hanem mint egy normál apa. Szvetlána gyakran került konfliktusba az anyjával, de apjával sosem, aki a tenyerén hordozta és "kis főnöknek" becézte, akinek parancsolhatott. Anyja 1932-es öngyilkossága után azonban Sztálin egyre paranoidabbá vált, és ez a családi életre is kihatott, Szvetlána körül is emberek kezdtek eltűnni, például a szeretett némettanára is.

A második világháború alatt Szvetlána felnőtté vált, és apja nem nézte jó szemmel, hogy öltözködik, valamint rossz társaságba keveredett. Tizenhat éves korában összejött egy 38 éves zsidó újságíróval, Alekszej Kaplerrel, akit apja szibériai munkatáborba küldött, miután megtudta a kapcsolatukat. Sztálin ekkor elhidegült lányától, és ez a viszonya haláláig nem változott.

Sztálin utódja, Hruscsov is figyelemmel kísérte Szvetlána minden mozdulatát, ami miatt a nő még a nevét is megváltoztatta Allilujevára. Titokban élettörténetét is papírra vetette, és bár próbálta hangsúlyozni apja szörnyűségeit, nem tudta eltitkolni, hogy szerette őt. Közben megismerte élete szerelmét, Brajesh Singhet, akivel annak haláláig együtt maradt. Singh halála után Szvetlána Indiába vitte szerelme hamvait, és ott döntött úgy, hogy nem tér vissza Oroszországba. Az amerikai nagykövetségen keresztül menekült Amerikába, gyermekeit hátrahagyva.

A nő életét bemutató dokumentumfilm, a Szvetlána: Az apám, Joszif Sztálin a Viasat History csatornáján lesz látható.