Szijjártó Péter két jelentős beruházást adott át Szombathelyen

Szombathely városa két jelentős gazdasági fejlesztés helyszíne lett, ahol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be a TDK japán vállalat 26 milliárd forintos beruházását, valamint a Galambos Logistic Kft. 5,6 milliárd forintos logisztikai központjának átadását.

A TDK beruházása révén 250 új munkahely jöhet létre a városban, míg a Galambos Logistic Kft. fejlesztése 56 új álláslehetőséget teremtett, amelyhez a kormány 1,9 milliárd forint értékű támogatást nyújtott. Szijjártó Péter a Galambos Logistic Kft. beruházásának átadásán kiemelte, hogy a Schaeffler cég szombathelyi kapacitásbővítése tette szükségessé a fejlesztést, amely a hazai kis- és közepes vállalkozások számára is új lehetőségeket nyit meg.

Az elmúlt évtizedben Magyarországon összesen 119 logisztikai nagyberuházás valósult meg állami támogatással, összértékük meghaladta a 410 milliárd forintot. A miniszter hozzátette, hogy a beruházás alapkövének letétele után, 2022 februárjában, az ukrajnai konfliktus kirobbanása jelentős kihívások elé állította Európát.

A TDK épületátadó ünnepségén Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy a japán vállalat 26 milliárd forint értékű beruházási programot hajtott végre, amelynek eredményeként 12 ezer négyzetméterrel bővült a gyártási terület, az állam pedig 6,7 milliárd forinttal támogatta a fejlesztést. A miniszter kiemelte, hogy Magyarországon öt a világ tíz legnagyobb elektromos akkumulátor-gyártó vállalata van jelen, ami világszinten is egyedülálló, és hogy a három német prémium autómárka mellett a három nagy kínai és a két nagy koreai vállalat is Magyarországon találkozik.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a TDK beruházás nemzetközi jelentőségű, hiszen olyan termékeket fog itt előállítani, amelyeket Európában még nem gyártanak, és ezek a különböző autókhoz szükséges szenzorok a világ összes autógyártója számára kerülnek leszállításra. A projektet rendkívül éles versenyben sikerült elnyerni, és olyan okosautós alkalmazásokhoz kapcsolódó elektronikai alkatrészeket fog gyártani, amelyek az autóipar legújabbkori korszakához kapcsolódnak.

A világgazdaság súlyos válságai ellenére sem tudta megakasztani az autóipar forradalmi megújulását, amely mára gazdasági realitássá vált. Magyarország az autóipar új korszakához kapcsolódó beruházások terén nemcsak, hogy a sorban áll, hanem a sor elején áll. A magyar autóipar termelési értéke tavaly átlépte a 10 ezer milliárd forintos „csodahatárt”, félmillió jármű gördült le a gyártósorokról, és ha a jelenleg zajló beruházások befejeződnek, akkor egymillió autót fogunk tudni gyártani Magyarországon.

A miniszter kiemelte, hogy kétszáz japán vállalat működik Magyarországon, összesen mintegy harmincezer embernek adva munkát, és ezek a vállalatok jelentősen hozzájárulnak a hazai gazdaság dimenzióváltásához. Az elmúlt tíz évben a kormány hetven japán vállalati beruházáshoz adott támogatást, ötezer új munkahely jött létre, a kétoldalú kereskedelmi forgalom pedig elérte a hárommilliárd dollárt. Vas vármegye az utóbbi tíz év során kormányzati támogatással 55 nagyberuházást hajtott végre, összesen 490 milliárd forintos értékben, ezzel háromszorosára emelve a helyi ipari teljesítményt.