Románia nyugdíjemeléssel közelítheti meg Magyarországot?

Románia és Magyarország nyugdíjhelyzetének összehasonlítása során a Bankmonitor szakértői szerint egy szeptemberi rendkívüli nyugdíjemelési programmal Románia nyugdíjai közel kerülhetnek a magyar nyugdíjak szintjéhez.

Románia és Magyarország gazdasági versenyét gyakran tárgyalja a magyar sajtó, különös tekintettel a nyugdíjasok helyzetére. A Bankmonitor nyugdíjszakértői a Transtelex segítségével elemezték a két ország nyugdíjasainak helyzetét.

Romániában 4,75 millió nyugdíjast tartanak nyilván, ebből 3,81 millió fő részesül teljes öregségi nyugdíjban, a többiek egyéb ellátásokban. Az ellátottak aránya a népesség 25%-a, az átlagos nyugdíj 2248 lej, az öregségi nyugdíjak átlaga pedig 2506 lej. Romániában a 2000 lej feletti nyugdíjak után 10% adót kell fizetni, így például 2500 lejből csak 2450 lejt kap kézhez a nyugdíjas.

Magyarországon hasonló a helyzet: 2,41 millió ellátott van, 1,99 millió fő öregségi nyugdíjban részesül, az ellátottak aránya itt is 25%. Az átlagos nyugdíj 212 ezer forint, az öregségi nyugdíjaké pedig 232 ezer forint. Magyarországon a nyugdíjak adómentesek, és a nyugdíjasok 13. havi nyugdíjat is kapnak.

Magyarországon az öregségi nyugdíjkorhatár 65 év mindkét nem számára, a "Nők40" program keretében a nők 40 év szolgálati idő után fiatalabban is nyugdíjba mehetnek. Romániában a férfiak nyugdíjkorhatára szintén 65 év, a nőké jelenleg 62 év és 2 hónap, ami 2030-ra 63 évre emelkedik. Romániában is vannak korkedvezmények, például gyermeknevelésért.

A nyugdíjkiegészítés forrásai Magyarországon az önkéntes nyugdíj-előtakarékosság, amelyet az állam adóvisszatérítéssel támogat. Romániában a kötelező magánnyugdíj-pillér mellett van önkéntes nyugdíj-előtakarékossági pillér is, amelyet adókedvezmény ösztönöz.

Romániában egy rendkívüli nyugdíj-újraszámítási programot terveznek, amelynek célja a nyugdíjkülönbségek mérséklése. 2024 elején már volt egy 13,8%-os nyugdíjemelés, szeptembertől pedig további emelés várható. Egyes nyugdíjasok akár 70-80%-os emelést is kaphatnak, az átlagnyugdíj pedig akár 40%-kal, 3000 lej fölé is nőhet. A nyugdíjkiadások növekedése a 25 milliárd lejt is meghaladhatja.

A Bankmonitor nyugdíjszakértői szerint azonban még ez sem lesz elegendő a magyar átlagnyugdíj utoléréséhez, különösen ha a 13. havi nyugdíjat is figyelembe vesszük, amivel korrigálva a magyar átlagnyugdíj meghaladja a havi 250 ezer forintot.