Cápa a Balatonban? Rejtélyes hátuszonyt filmezett Valter a magyar tengeren

Egy rejtélyes hátuszony felvétele borzolja a kedélyeket a Balatonnál, amit Hegedűs Valter, a megszállott pecás rögzített, és amelyet már másfél millióan láttak a Tiktokon.

Valter egy csónakázás során vette észre a hátuszonyt, amikor éppen halakat akart beetetni. Bár először nem volt nála telefon, később, amikor a partra ért, újra megjelent a jelenség, és sikerült lefilmeznie. A videón egyértelműen kivehető a hátúszó, ami első pillantásra egy cápáéra emlékeztet. Valter azonban kizárja a ragadozó jelenlétét, és úgy véli, hogy egy óriási, valószínűleg hibrid busa lehetett a víz felszínén. Azt is hozzátette, hogy a busa furcsán viselkedett, nem oldalazva úszott, és többször próbált lemerülni sikertelenül, ami arra utalhat, hogy az állat öreg vagy beteg lehetett. Valter szerint a hal súlya körülbelül 40 kiló lehetett.

A felvétel óta a termetes halnak nyoma veszett, és a megjelenése óta sokakat megmozgatott, nem csak a Balaton partján, hanem az internetezők körében is. A videóhoz érkező kommentekben néhányan viccelődnek azzal, hogy a nyaralásukat is lemondják, nehogy összefussanak a vízi lényyel. Valter szerint azonban ezek csak viccek, és senki sem gondolja komolyan, hogy cápa élne a Balatonban. Ő maga is meglepődött azon, hogy a videója ilyen népszerű lett, és ő lett a "cápaember".

Magyarország legnagyobb halának jelenleg a lesőharcsát tartják, amely akár 120 kilót és 2,5 métert is elérhet. A folyamszabályozások előtt a viza volt a rekorder, amely a Fekete-, Azovi-, Kaszpi- és Adriai-tengerből ívás idején felhúzódott a folyókba, így a Dunába is, és akár 7 méter hosszúra és másfél tonnásra is megnőhetett. Magyarországon utoljára 1987-ben fogtak vizát, egy 3 méteres, 180 kilós példányt Paksnál.