A Pécsi Ítélőtábla vizsgálódik Bánki Erik cégének utalása ügyében

A Pécsi Ítélőtábla szeretné tisztázni, hogy miért került át 52,5 millió forint Bánki Erik fideszes képviselő egyik cégéhez a pécsi Volvo-botrány kapcsán. A Telex által megismert ítélet részletei szerint a Zeta Services GMBH, melyben Bánki Erik előbb 75, majd 91 százalékos részesedéssel rendelkezett, jelentős összeget kapott a buszbeszerzés során érdemi munkát nem végző közvetítőktől.

A Taki Company Limited, amely 550 ezer eurós (~215 millió forint) jutalékot kapott, és amelynek ügyvezetője P. Endre volt, ugyanaz a személy irányította, mint Bánki cégét. P. Endre átutalt 52 millió forintot a Zeta Servicesnek, de a kapcsolódó pénzmozgások részletei homályosak maradtak. Az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék nem tisztázta ezen tranzakciók hátterét, amiért az Ítélőtábla kritikát fogalmazott meg és másodfokon megsemmisítette az elsőfokú ítéletet.

A Pécsi Ítélőtábla részletesen kifogásolta az elsőfokú bíróság munkáját, többek között a bizonyítékok értékelésének elmaradását és a lényeges kérdések fel nem tételét. Az ítélőtábla új eljárásra utasította az ügyet, és a Szekszárdi Törvényszéket jelölte ki az új eljárás lefolytatására.

A pécsi Volvo-botrány során a Tüke Busz használt Volvo-buszok beszerzését tervezte, de a folyamat során érdemi munkát nem végző közvetítő cégek bevonásával a tervezettnél kevesebb járművet szereztek be, jelentősen túlárazva a beszerzést. A Taki Company Limited és a Zeta Services közötti pénzmozgások a holland nyomozati anyagokból kerültek napvilágra, amelyeket a Kaposvári Törvényszék nem értékelt megfelelően.

Az Ítélőtábla szerint a Kaposvári Törvényszéknek azt is vizsgálnia kellett volna, hogy a döntéshozók és tanácsadók nem csalárd módon jártak-e el a buszbeszerzés során. Az Ítélőtábla nem tartotta kielégítőnek az elsőfokú bíróság értékelését, különösen azokat az eseményeket, amelyek a holland hatóságok pénzmosás gyanúját keltették, és amelyek nyomán nyomozás indult.

: Telex, "A Pécsi Ítélőtáblát érdekelné, miért utalt 52,5 millió forintot Bánki Erik cégének a pécsi Volvo-botrány harmadrendű vádlottja"