Orbán Viktor kampányhajrája és a rejtélyes eltűnő videó

A miniszterelnök, Orbán Viktor a választási kampányhajrában felvette a tempót és egy videóban személyesen mozgósította a választókat, de a felvétel váratlanul eltűnt a Facebookról.

Orbán Viktor a Facebookon egy rövid videót osztott meg, amelyben telefonon buzdítja az embereket, hogy június 9-én mindenképpen menjenek el szavazni, a videóban azonban nem tisztázódik, hogy a miniszterelnök adatbázis alapján, vagy véletlenszerűen választott személyeket hívott-e fel. A Fidesz és a Kubatov-lista kapcsolatát évtizedek óta ismerik, bár a lista létrehozásának jogosságát vitatják, a párt szerint azonban a lista teljesen legális.

A videóban látható volt, hogy Orbán egy helyi Fidesz-irodában, Jászapátiban ülve telefonál, és az első hívott személy azt feleli neki, hogy nem szükséges unszolni, mert biztosan részt vesz a választáson. A beszélgetés során kiderül, hogy korábban már találkoztak egy Fidesz-nagygyűlésen, és a hívott fél Makovecz Imre idézetével fejezi be a beszélgetést, amely szerint a miniszterelnökre vigyázni kell, mivel ilyen ember százévente egyszer születik. Orbán ezt túlzásnak tartotta, de örömmel fogadta a bókot.

A videó azonban nem sokkal a közzététel után eltűnt a miniszterelnök hivatalos Facebook-oldaláról, és a cikk írásának idején már nem volt elérhető, a hibaüzenet szerint a videót vagy törölték, vagy korlátozták annak láthatóságát.

A Fidesz egykori csúcsoligarchája, Simicska Lajos, aki néhány évvel ezelőtt szakított Orbán Viktorral, és azóta minden érdekeltségét eladta, kivéve az utolsó megmaradt cégét, a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-t, 2023-ban 111 millió forintos veszteséget könyvelt el. Simicska a vállalatban 49,76 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, a többségi rész a feleségéé. A Hárskúti korábban kecske- és juhtenyésztéssel foglalkozott, de 2020-ban átállt a lótenyésztésre. Évről évre növekvő veszteségek jellemzik a vállalatot, amely most lépte át a 100 milliós negatív határt. Simicska egykori cégbirodalmának központi vállalkozása, a Közgép már a nevét is elvesztette, miután Szíjj László érdekeltségébe került és Duna NRG-re nevezték át, amely jelenleg ismét több száz millió forintos profitot termel az új tulajdonosának.

A Fidesz kampányhajrájának egyik kiemelt eseménye a Békemenet, amelyet a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF–CÖKA) szervez Budapesten. Az eseményen Orbán Viktor is beszédet mond, és a rendezők milliós tömeget várnak a Margit-szigetre, amelyet szimbolikusan a béke szigetévé kívánnak tenni. A menet miatt fél Budapest megbénulhat szombaton, a lezárások több kerületet érintenek majd. Az előkészületek már pénteken megkezdődtek, amelyekről fotókat is közölt a sajtó.