Olaszország és Franciaország gazdasági növekedése

Az olasz gazdaság a várakozásokat felülmúlva növekedett, míg a francia gazdaság még erősebbnek bizonyult a korábban gondoltnál.

Az olasz bruttó hazai termék (GDP) a várakozásokat meghaladó mértékben, 0,7 százalékkal bővült az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest, ami meghaladja az elemzők által várt 0,6 százalékos növekedést. Negyedéves szinten 0,3 százalékos volt a bővülés, szemben a közgazdászok által előrejelzett 0,2 százalékkal.

Olaszország, amely Európa második legnagyobb feldolgozóipari gazdaságaként és az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságaként ismert, a GDP három fő összetevője között javulást mutatott. A háztartások fogyasztása a GDP 61%-át, a kormányzati kiadások 19%-át, míg a bruttó állóeszköz-felhalmozás 17%-át teszi ki. Az export a GDP 30%-át, az import pedig a GDP 27%-át képviseli, és összességében 3%-kal járul hozzá a teljes GDP-hez.

Franciaországban a gazdaság 2024 első negyedévében 0,2%-kal nőtt, amit a mezőgazdasági termékek és a feldolgozott termékek exportjának növekedése támasztott alá. A francia nemzeti statisztikai hivatal a bázisév megváltoztatására hivatkozva 1,1%-ra módosította a 2023-as végleges GDP-növekedési arányt a korábban közölt 0,9%-ról. A negyedik negyedévi növekedést 0,2%-ról 0,3%-ra emelték, és az előző negyedévek adatait is felülvizsgálták.

Ez a felülvizsgálat jelentős hatással lesz Franciaország GDP-arányos adósságrátájára, amelyet szorosan figyelnek a hitelminősítő intézetek. Az S&P hitelminősítő intézet pénteken később fogja közzétenni az ország hitelminősítésének frissítését.