Mészáros és Mészáros Zrt.: Impozáns profitnövekedés és osztalékfizetés

Majdnem megduplázódott a Mészáros és Mészáros Zrt. nyeresége 2023-ban, aminek eredményeképpen a cég 30,64 milliárd forint osztalékot fizet ki tulajdonosainak.

A Mészáros és Mészáros Zrt. jelentős profitnövekedést könyvelhetett el az elmúlt évben. Az éves beszámoló szerint a vállalat 32,3 milliárd forintos nyereséget ért el 2023-ban, ami közel kétszerese a 2022-ben elért 17,3 milliárd forintnak.

A cég a 32,3 milliárd forintos profitból 1,7 milliárd forintot az eredménytartalékban hagyott, míg a maradék 30 milliárd 640 millió forintot osztalékként fizeti ki a tulajdonosoknak.

A tulajdonosi kör részleteit illetően az Opten adatai alapján Mészáros Lőrinc Opuson keresztüli és egyéni tulajdonrészével, valamint gyermekei tulajdonosi részvételével, továbbá magántőkealapok befektetéseivel bővült a vállalat tulajdonosi köre.

A vállalat árbevétele is jelentős növekedést mutatott: 74 milliárd forintról 119 milliárd forintra emelkedett, ami lehetővé tette, hogy az anyagjellegű ráfordítások is 52 milliárdról közel 81 milliárd forintra nőjenek.

Mészáros Lőrinc másik vállalkozása, a vasútépítéssel foglalkozó R-Kord, amelyet korábban a MÁV a vasbeton kihagyása miatt kritizált, szintén jelentős, 8 milliárd forintos osztalékot fizetett ki.