39 milliárdos osztalékot fizet Mészáros Lőrinc építőcégei, Orbán Viktor unokaöccse is osztalékhoz jut

Mészáros Lőrinc két építőipari vállalata, a Mészáros és Mészáros Zrt., valamint az R-kord Kft. jelentős osztalékot fizet ki, összesen 39 milliárd forint értékben, ami a vállalatok kiemelkedő teljesítményének köszönhető. Ezzel párhuzamosan Orbán Viktor unokaöccse, Orbán Dávid is jelentős, 100 millió forintos osztalékot kap a Murobán Kft.-től.

A Mészáros és Mészáros Zrt. és az R-kord Kft. mindkét cég jelentős sikereket ért el a közbeszerzési piacon, és ez a sikersorozat a tavalyi évben is folytatódott. A Mészáros Építőipari Holding Zrt., amelynek Mészáros Lőrinc és az Opus Global Nyrt. a tulajdonosai, így jelentős osztalékot vehet fel a két társaságtól.

A Mészáros és Mészáros Zrt. bevételei tavaly 60 százalékkal nőttek, közel 120 milliárd forintot érve el, amiből 32,3 milliárd forint nyereségként maradt a cégben. Ebből 30,6 milliárd forintot osztalékként fizettek ki.

Az R-Kord Kft. esetében a helyzet kissé eltérő volt, mivel a bevételek közel 30 százalékkal, 43,5 milliárd forintra csökkentek. Ennek ellenére a cég jelentős költségmegtakarítást ért el, az anyag- és szolgáltatási költségek 40 százalékkal, a személyi jellegű kiadások pedig 60 százalékkal csökkentek az előző évhez képest. A létszámcsökkentés eredményeként a dolgozói létszám 93 főről 25 főre mérséklődött.

Mindezek eredményeként az R-Kord Kft. 8,5 milliárd forint tiszta nyereséget ért el, amelyből 8,3 milliárd forintot osztalékként fizetnek ki a Mészáros Építőipari Holdingnak.

Mészáros Lőrinc a sikereit többek között a Jóistenben, a szerencsében és Orbán Viktor személyében látja, de hangsúlyozza, hogy privatizáció nélkül, saját munkájával és eszével érte el a jelenlegi helyzetét.

Orbán Dávid, a miniszterelnök unokaöccse, 2021 végén lett tulajdonostársa a Murobán Kft.-ben, amely a kavicsbányászattal foglalkozik. Az ő megjelenésével a cég teljesítménye jelentősen megugrott. A 2021-es 46,8 millió forintos árbevétel után, 2022-ben 212,7 millió forint folyt be a cég kasszájába, amiből 13,7 milliós profit maradt. A tavalyi évben a bevétel tovább nőtt, elérve a 545 millió forintot, mellé pedig 103 millió forint egyéb bevétel is érkezett. A kiadások is emelkedtek, de a bevételek még mindig jobban növekedtek, így üzemi szinten jelentős eredménynövekedés történt, 192 millió forintos nyereséggel zárva az évet. A cég végül 92,7 millió forint tiszta profitot realizált, aminek köszönhetően a tulajdonosok 100 millió forintos osztalék kifizetéséről döntöttek.