A Market Építő Zrt. megvásárolja a Körszállót és a cég profitja csökken

A Danubius Hotels Zrt. megállapodást kötött a Market Asset Management Zrt-vel a Hotel Budapest, ismertebb nevén a Körszálló eladásáról. A Market Asset Management Zrt. tulajdonosa a Market Építő Zrt., amely Garancsi István érdekeltségébe tartozik. A Hotel Budapestet, melyet 2021 szeptemberétől bérbe adtak, a bérbevevő Hotel & More Szállodák Zrt. kollégiumként és nagyvállalati dolgozói szálláshelyként üzemelteti, és a tulajdonosváltást követően is ők fogják továbbra is üzemeltetni.

Makra Sándor, a Market Asset Management Zrt. vezérigazgatója szerint vállalatuk célja egyedülálló, prémium ingatlanportfólió létrehozása, sikeres és hatékony menedzsmenttel. A Körszálló esetében is magas hozzáadott értékű beruházást terveznek, amelynek részletei még kidolgozás alatt állnak, és a szálloda teljeskörű felújításra, műszaki modernizációra szorul.

A Market Építő Zrt. 2023-as profitja 21 milliárd 93 millió forint volt, ami jelentős csökkenést jelent a korábbi évekhez képest, hiszen 2021-ben 36,5, 2022-ben pedig 34,3 milliárd forintos nyereséget értek el. A vállalat árbevétele 2023-ban 321 milliárd forintra emelkedett az előző évi 306 milliárdról, az anyagjellegű ráfordítások pedig 261 milliárdról 284 milliárdra nőttek. A dolgozók béreire és a kapcsolódó járulékokra fordított összeg is emelkedett, 13,9 milliárd forintról 16,3 milliárd forintra. A cég többségi tulajdonosa Garancsi István 50,1 százalékos részesedéssel, a maradék 49,9 százalék Scheer Sándor tulajdonában van. A nyereséget a vállalat eredménytartalékba helyezte át.

A Market Asset Management Zrt. "tőkeerős" hátterével és a Market-csoport tagjaként a Körszálló felújítását és korszerűsítését tervezi megvalósítani. Garancsi István, aki a 100 leggazdagabb magyar listáján a 9. helyet foglalja el 172 milliárd forintos vagyonával, érdekeltségei között szerepel a Tiborcz István és Garancsi érdekeltségben megvalósuló Dürer Park hétemeletes fekete irodaházai is, amelyeket a kormány várhatóan megvásárol, és a Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztériumot és több más hivatalt költöztet be.

A Danubius Hotels Zrt. a Körszállóban nem foglalkoztat munkatársakat a bérbeadás óta, így a szállodalánc munkavállalóit az eladás nem érinti. A vételárat a felek nem közölték, de a Danubius vezérigazgatója, Kovács Balázs jelezte, hogy szállodáik korszerűsítésére 2023-ban 5 milliárd forintot, az idén pedig ennek közel a kétszeresét fordítják a terveik szerint.