Március a leépítések hónapja volt Magyarországon

A legtöbb nagy hazai foglalkoztatónál csökkent az alkalmazottak száma februárról márciusra. A HR Portál és az Opten céginformációs szolgáltató összeállítása szerint a két legnagyobb munkaerő-kölcsönzőnél 200-200 fő körül csökkent a létszám, míg a magyarországi McDonald's hálózatnál növekedést tapasztaltak.

A Magyar Postánál 112 fővel csökkent a létszám, így márciusban 23 339 alkalmazottat foglalkoztattak. Az épületek takarításával és facility managementjével foglalkozó B + N Referencia Zrt-nél szintén 100 fő feletti csökkenést regisztráltak, márciusban 11 633-an dolgoztak ott. A Budapesti Közművek (BKM) 149 fővel, míg a Robert Bosch Power Tool 112 fővel kevesebb alkalmazottat foglalkoztatott márciusban.

A munkaerőpiac változásaira különösen érzékenyek a munkaerő-kölcsönző cégek. Ha a partnereknek nem megy jól, akkor a megbízók első körben a kölcsönzöttektől válnak meg. Ennek megfelelően a Prohumannál 217 fővel, a WHC-nél 183 fővel csökkent a létszám márciusban. A Pannon Work esetében is 120 fős csökkenést észleltek.

A kutatás során kevés munkaadónál regisztráltak bővülést. A Progress Étteremhálózat Kft., amely a magyarországi McDonald's hálózatot működteti, 83 fővel növelte a létszámát, így márciusban 3356 munkatársat foglalkoztatott. A Sk On akkumulátorgyártó cég komáromi és iváncsai telephelyén 85 fővel többen dolgoztak márciusban, mint februárban, bár itt májusban 609 főt bocsátottak el a kölcsönzötti állományból.

A foglalkoztatotti létszámra vonatkozó adatok hivatalos állami forrásokból, mint a NAV és a KSH, származnak. Megjegyzendő, hogy néhány nagyvállalat, például a bankok és a MOL, nem közöl havi létszámadatokat, így azok változását nem lehet nyomon követni. A kölcsönbevevők kölcsönzötti állománya nem szerepel a létszámadatokban, ezek a kölcsönző cégeknél jelennek meg.