Az euróövezeti infláció gyorsulása

Az Eurostat gyorsbecslése szerint májusra gyorsult az euróövezeti infláció, amely az áprilisi 2,4%-ról 2,6%-ra nőtt, főként a szolgáltatások áremelkedése miatt.

Az euróövezetben a szolgáltatások árai jelentős mértékben, éves szinten 4,1%-ra emelkedtek májusban az áprilisi 3,7%-os rátához képest. Az élelmiszerek, alkohol és dohánytermékek árának éves növekedési üteme májusban 2,6% volt, ami alacsonyabb az áprilisi 2,8%-nál. A nem energetikai célú ipari termékek árának éves növekedése májusban 0,8%-ra mérséklődött az áprilisi 0,9%-ról, míg az energiaiparban a májusi éves inflációs ráta 0,3%-ra nőtt az áprilisi -0,6%-os csökkenés után.

Az előzetes adatok alapján Belgiumban, Horvátországban és Portugáliában mérték a legmagasabb inflációs szinteket, ahol az előző év azonos időszakához képest 4,9%, 4,3% és 3,9% volt a növekedés. Ezzel szemben Lettországban, Finnországban, Olaszországban és Litvániában a leglassabb inflációs ütemet tapasztalták, ahol az éves infláció 0,2% és 0,8% közötti értékeket mutatott.

Az Eurostat jelentése összességében azt sugallja, hogy 2024 májusában az euróövezetben enyhe inflációnövekedés várható, amelynek fő mozgatórugója a szolgáltatások árának emelkedése lesz.