Adóbevallási határidő közeleg: új szabályok a halasztott adóra

Május végéig kell benyújtaniuk a vállalatoknak a 2023-as beszámolót és éves társasági adóbevallást, amelyeket a halasztott adó megjelenítése bonyolíthat.

A 2023-as üzleti évvel kapcsolatosan május utolsó napjaiban kerül sor a legtöbb beszámoló és társasági adóbevallás benyújtására. A halasztott adó kimutatását lehetővé tevő jogszabályi változások új kihívások elé állítják a cégeket, különösen azokat, amelyek ezt az opciót választják. A változások a globális minimumadó bevezetése miatt kerültek be a számviteli törvénybe, és 2023-as üzleti év esetében alkalmazhatóak először, a 2024. május 31-i határidőig.

A halasztott adó alkalmazása esetén az adózott eredmény a halasztott adókülönbözet változásával egyezik meg az adózás előtti eredménnyel és az adófizetési kötelezettséggel. Ennek megfelelően a mérleg és az eredménykimutatás sémája is módosult a számviteli törvény szerint.

A halasztott adó szerepe az adóbevallásban

Szeles Szabolcs, a WTS Klient senior partnere kiemelte, hogy a halasztott adó Magyarországon kizárólag a társasági adóra vonatkozik, mivel csak ennek az adónemnek vannak éveken átívelő hatásai az adóalap-módosító tételeken keresztül. Az éves adóbevallások során tehát csak a társasági adóbevallás (2329) esetében kell figyelembe venni a halasztott adó megjelenítését. Az A-01-es lapon a mérlegadatokat kell feltüntetni, amelyek a beszámolóból származnak. Korábban nem volt lehetőség a halasztott adókövetelés megjelenítésére a befektetett eszközök között.

A NAV útmutatása a halasztott adóra

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal írásos tájékoztatása alapján a 2329-es bevallás A-01-es lapja új sorokkal bővült, amelyek a halasztott adókat tartalmazzák:

  • 2329-A-01 lap 44. sor: a halasztott adókövetelés összege a befektetett eszközök között
  • 2329-A-01 lap 45. sor: a halasztott adókötelezettség teljes összege a hosszú lejáratú kötelezettségek között.

A frissített ÁNYK nyomtatvány már tartalmazza ezeket a sorokat, így a cégeknek lehetőségük van a társasági adóbevallásokat helyesen kitölteni és a május 31-i határidőre benyújtani.