A magyar külkereskedelmi mérleg jelentős többletet mutat

Az első negyedévben a magyar külkereskedelmi mérleg jelentős, mintegy 4 milliárd eurós többletet hozott, annak ellenére, hogy mind a behozatal, mind a kivitel volumene csökkent.

Az idei év márciusában a kivitel és a behozatal volumene egyaránt elmaradt az előző év azonos időszakától, a kivitel 10, a behozatal pedig 15 százalékkal volt kevesebb. A kivitel értéke 12,3 milliárd eurót, míg a behozatalé 10,7 milliárd eurót tett ki ebben a hónapban.

Euróban kifejezve az export értéke 15 helyett 14, az importé 20 helyett 19 százalékkal csökkent márciusban az egy évvel korábbihoz képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 572 millió euróval javult, így az aktívum 1,5 helyett 1,6 milliárd eurót ért el.

A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 4,1, a behozatalban 6 százalékkal maradt el az előző év azonos hónapjától. A cserearány 2 százalékkal javult, míg a forint árfolyama az euróhoz képest nem mutatott érdemi értékváltozást, a dollárral szemben 1,1 százalékkal erősödött.

A gépek és szállítóeszközök exportvolumene 16, behozatala 20 százalékkal csökkent, míg a feldolgozott termékek exportvolumene 5,3, importvolumene 13 százalékkal lett kevesebb. Az energiahordozók exportvolumene 5,7 százalékkal magasabb, importvolumene 6,1 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Az élelmiszerek, italok és dohány kivitelének volumene 6,7 százalékkal nőtt, míg a behozatalé 13 százalékkal csökkent.

Az EU27 tagállamaiba irányuló kivitel volumene 12, az onnan érkező behozatalé 13 százalékkal csökkent, így a termék-külkereskedelmi mérleg 1,8 milliárd eurós többletet mutatott. Az EU27-en kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 4,7, a behozatalé 22 százalékkal csökkent, ebben a viszonylatban 209 millió eurós passzívumot regisztráltak.

Az első negyedév összesítésében a kivitel értéke 36,5 milliárd euró, a behozatalé 32,6 milliárd euró volt. A kivitel volumene 3,6, a behozatalé 9,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A termék-külkereskedelmi mérleg 2,7 milliárd euróval javult, a többlet 3,8 milliárd eurót tett ki.

: Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai.