Két miniszteri biztos menesztése

Két miniszteri biztos, Kovács Zita és Wopera Zsuzsanna, idő előtt távozik posztjáról, mindketten más megbízatást kapnak, de annak részletei egyelőre ismeretlenek.

Kovács Zita, az Agrárminisztérium földügyekért felelős volt helyettes államtitkára, aki a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóságát is vezette korábban, 2023. február 15-től töltötte be a miniszteri biztosi pozíciót. Feladata a kormány földbirtokpolitikájának hatékonyságának növelésére irányuló javaslatok kidolgozása, valamint a Nemzeti Földügyi Központ megszüntetésével összefüggő jogszabályok felülvizsgálata volt. Habár a megbízatását eredetileg legfeljebb egy évre szólt, Nagy István miniszter "egyéb fontos megbízatására tekintettel" három és fél hónap után visszavonta azt.

Wopera Zsuzsanna az igazságügyi tárcánál látta el a családjogi szabályozás és joggyakorlat összehangolásáért felelős miniszteri biztosi feladatokat. Tisztségét 2023 augusztusában erősítették meg legfeljebb két évre, azonban Tuzson Bence jelenlegi miniszter május 31-ével visszavonta a megbízatását. Wopera esetében is "más megbízatásra" hivatkozik a miniszteri utasítás, de itt a "fontos" jelző nem szerepel.

Mindkét esetben egyelőre nem áll rendelkezésre információ arról, hogy milyen új feladatokat látnak majd el a menesztett miniszteri biztosok.