Karikó Katalin egyetemi tanár lett Magyarországon

Karikó Katalin hivatalosan is egyetemi tanári címet kapott Magyarországon, amelyet Sulyok Tamás köztársasági elnök határozata erősített meg a Magyar Közlönyben.

Karikó Katalin neve világszerte ismertté vált, és bár eddig hivatalos egyetemi tanári címe nem volt, előadóként már korábban is szívesen fogadták. A péntek esti Magyar Közlönyben megjelent határozat, melyet Csák János miniszter javaslatára hoztak, június 1-i hatállyal pótolja ezt a hiányosságot.

A kinevezés részletei között nem szerepel, hogy melyik egyetemre vonatkozik, de valószínűsíthető, hogy a Szegedi Tudományegyetemről van szó. Ez az az intézmény, ahol Karikó Katalin tanulmányait folytatta, és amellyel jelenleg is szoros kapcsolatot ápol.

Karikó Katalin a Nobel-díjjal járó pénzösszeget is a Szegedi Tudományegyetemnek ajánlotta fel, amely tovább erősíti az intézménnyel való kötődését.

A kormányzati beruházások kapcsán a kormány határozatban erősítette meg, hogy támogatja a csornai és a mosonmagyaróvári tanuszoda, valamint a Modern Városok Program keretében megvalósuló szekszárdi új fedett városi uszoda építését. Az Építési és Közlekedési Minisztérium lesz a beruházások előkészítője és megvalósítója.

A beruházásokhoz kapcsolódóan, ha út- és közműszakaszok bontásra, kiváltásra vagy fejlesztésre kerülnek, azok a minisztérium által létrehozott út és közmű ingyenesen a beruházással érintett közmű tulajdonosának tulajdonába és az üzemeltetőjének üzemeltetésébe kerülnek.

A kormány a következő években jelentős összegeket, idén 900 millió, a következő két évben pedig összesen 5,6 milliárd forintot szán ezekre a beruházásokra.