Gödi választási ígéretek és a város múltja

Göd városában a Civil Kurázsi-Kontroll színeiben induló Keczely Béla ötvenezer forint értékű ajándékot ígér azoknak, akik részt vesznek a kampányrendezvényein. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint ez a gyakorlat több ponton is sérti a választási eljárási törvényt, mivel a választókat titokzatos, nem kis értékű ajándékkal csalogatja a rendezvényre, ami súlyosan etikátlan cselekedetnek minősül.

Keczely Béla felhívása, amelyet később eltávolított a Facebook-oldaláról, kifejezetten a választókörzetben lakókat célozta meg. Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának helyettes vezetője szerint a jelölt nem vásárol szavazatokat, de a beígért ajándék miatt valószínűleg lesznek, akik csak ezért mennek el a rendezvényre.

A választások tisztaságának alapelvei szerint tilos a választópolgári akarat korlátozása, a választók megtévesztése, és a politikai ellenfelek választási esélyeinek csökkentése. A TASZ szerint az ilyen típusú események szervezése sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét.

Göd városa az elmúlt években a Samsung-akkumulátorgyár miatt került a figyelem középpontjába. A gyár környezeti hatásai és a helyi politikai változások is jelentős sajtóvisszhangot kaptak. A gyár 2019 és 2022 közötti időszakban jelentős mennyiségű, egészségre káros anyagokat bocsátott ki, és több mint egy évig engedély nélkül működött. A gyár területét végül a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította, és a város önkormányzatától a fideszes többségű megyei közgyűlésnek adta át.

A város korábbi polgármestere, a fideszes Markó József 2019-ben vereséget szenvedett a momentumos Balogh Csabától, aki több beleszólást kért a gyár bővítésébe. Azonban a képviselő-testület megosztottsága miatt Balogh nem tudta érdemben vezetni a várost, és lemondott. Helyére Kammerer Zoltán került, aki hivatalosan független, de gyakorlatban a Fidesz támogatását élvezi.