Luxusautókat loptak hajléktalanok papírjaival egy nemzetközi bűnbanda

Hajléktalanok személyes okmányait felhasználva béreltek és lízingeltek luxusautókat egy több uniós országban is tevékenykedő bűnbanda tagjai, amelyeket később eladtak. Az európai hatóságok közös erőfeszítéssel göngyölítették fel a bűnügyi hálózatot, amely Spanyolországból indult még 2022-ben.

Az Európai Unió tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős Eurojust tájékoztatása alapján a bűnözői csoportot több európai országban sikerült felszámolni, és a hatóságok tizenhárom gyanúsítottat állítottak elő csalás, okmányhamisítás és pénzmosás vádjával.

A bűnbanda tagjai legalább ötven kiszolgáltatott és hátrányos helyzetű személyt használtak ki, akiknek jogosítványát és útlevelét felhasználva béreltek vagy lízingeltek luxusautókat. A járműveket korrupt kapcsolatok segítségével saját nevükre íratták, majd azokat az Európai Unió határain kívülre, többek között az Egyesült Királyságba, Ukrajnába és az Egyesült Arab Emírségekbe értékesítették.

A spanyol hatóságok kezdeményezték a nyomozást, amikor 2022-ben Malagában és környékén több luxusautó eltűnt autókölcsönző és lízingcégektől. A nyomozás során bekapcsolódó ukrán és francia hatóságok is részt vettek a bűnözői hálózat leleplezésében, amely Európa-szerte több tucat járművet tulajdonított el.

A nemrégiben Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Lettországban, Lengyelországban és Ukrajnában végrehajtott összehangolt akciók során a hatóságok tizenhárom bűnözőt állítottak elő. Az érintett nemzeti hatóságok több mint hatvan helyszínen hajtottak végre házkutatásokat, ahol több luxusjárművet, kommunikációs eszközöket és iratokat, valamint több mint 100 ezer euró készpénzt foglaltak le.