Konténeriskola lesz a gyömrői diákok új tanterme

Pest megyében, Gyömrő városában a Fekete István Általános Iskola diákjai hamarosan konténerekben folytatják tanulmányaikat, miután a kormány 2,5 milliárd forintot csoportosított át a monori tankerület számára egy "konténeriskola" létrehozásához.

A gyömrői iskola jelenlegi épülete száz éves és rendkívül rossz állapotban van, a szülők szerint a gyerekek egészségére is veszélyes. A beázás és a lehulló vakolat miatt a tornaterem tetejét már két éve fóliával kell takarni, és eső esetén bójákat helyeznek ki a testnevelés órákon. A konténerirodák, amelyek a város szélén sorakoznak, így örömhírt jelentenek a helyi közösség számára. Siegl Tünde, a szülői munkaközösség vezetője szerint a költözés hírére nagy megkönnyebbülést éreztek, bár eleinte idegenkedtek az átmenetinek szánt megoldástól.

A tervek szerint az alsó szint már elkészült, és a forrásbővítésnek köszönhetően egy emeletet is felépítenek. A költözés több mint 600 diákot és tanáraikat érinti, és várhatóan ősszel, október-november táján kezdődhet meg. Siegl Tünde hozzátette, hogy a költözés várhatóan két tanévet fog érinteni, amíg a régi iskola lebontásra és az új épület felépítésére kerül sor.

Lesti Árpád, akinek két gyermeke is a Fekete István Általános Iskolában tanul, hangsúlyozta az oktatás színvonalának megőrzésének fontosságát, és hogy a költözés lehetővé teszi a tanárok számára, hogy méltó körülmények között végezhessék munkájukat. Fontosnak tartja, hogy az alsó és felső tagozat együtt maradjon, hogy megőrizzék az iskola egységét és közösségét.

A konténeriskola területével kapcsolatban azonban még vannak kihívások. Lesti szerint a reggeli iskolába járás nehézkes lehet, mivel a konténereket a város másik végébe helyezték, és az úthálózat már így is leterhelt. Ráadásul a konténeriskola földúton közelíthető meg, ami további nehézséget jelenthet. Siegl Tünde reméli, hogy a becsengetési rendet úgy alakítják majd ki, hogy az könnyítse a családok oda-vissza utazását, különösen a reggeli csúcsforgalom idején. A konténeriskola területe meglehetősen kicsi, ami kihívást jelenthet a szünetek alatt, de Siegl bízik abban, hogy a helyzet megoldható lesz.

A konténertermek használata nem új keletű a gyömrői iskolában, hiszen a növekvő lakosságszám miatt már tavaly is voltak osztályok, amelyek konténertermekben tanultak. Siegl Tünde szerint a szülők eddigi tapasztalatai pozitívak, a pedagógusok segítségével sikerült otthonossá tenniük ezeket a helyiségeket.