Hosszúréti beruházás: Fidesz ügyvéd vizsgálódik

Pénteken Király Nóra, a XI. kerületi Fidesz polgármesterjelöltje bejelentette, hogy jogi lépéseket terveznek a Hosszúréten tervezett lakóparkkal kapcsolatban. A beruházás ellen tiltakozó civilek mellé állt, és Dr. Lőrincz Márton ügyvédnek adta át a projekt dokumentumait.

A XI. kerületi Hosszúréten tervezett lakópark kapcsán péntek délelőtt tartott sajtótájékoztatót Király Nóra. A Bayer Construct által tervezett 270 lakásos lakópark a zöldterület egy részét veszélyezteti, amely magánterületen valósulna meg. Király Nóra a civilekkel közösen Dr. Lőrincz Márton ügyvédnek adta át a beruházás dokumentumait, hogy részletes vizsgálatot végezzen, és szabálytalanság esetén jogi lépéseket tegyenek.

A helyi lakosok aggódnak a zöldfelület csökkenése és a forgalom növekedése miatt. Az ellenzéki vezetésű önkormányzat szerint a helyzetet a korábbi fideszes vezetéstől örökölték, és már nem tudják megakadályozni az építkezést.

A Hosszúréti terület sorsa a politikai küzdelmek középpontjába került. 2003-ban vált beépíthetővé, majd 2008-ban értékesítették. 2018-ban a fideszes városvezetés növelte a beépíthetőséget, amit Király Nóra is megszavazott. A jelenlegi városvezetés 2019-ben változtatási tilalmat rendelt el, és megakadályozta a magas házak építését.

2022-ben majdnem sikerült visszavásárolni a területet, de a tulajdonos kifizette tartozásait, így nem került sor az árverésre. László Imre polgármester 2024 februárjában együttműködési szerződést kötött a kivitelezővel, és jelenleg az építkezés kezdete és a lakások száma a tárgyalás tárgya.

Civilek online petíciót indítottak a terület védetté nyilvánításáért, és a fővárosi önkormányzat közparkká kívánja nyilvánítani a lakóparkmentes részt. A főváros szerint a közparki státusz védettséget jelent, és a terület nem lesz átsorolható beépítésre szánt területté.

Király Nóra szerint a kerület vezetői tévednek, amikor azt mondják, hogy magánterületet nem lehet kisajátítani. Ő elkötelezett amellett, hogy megvédje a területet, és kijelentette, hogy minden erejével azért fog küzdeni, hogy a zöldfelület megmaradjon.