Ferenc pápa kínos megjegyzései: előbb a melegekre, most a nőkre

Nemrégiben Ferenc pápa vulgáris megjegyzést tett a melegekre, és most egy újabb, a nőkre vonatkozó csípős megjegyzése került nyilvánosságra. A Vatikán már korábban bocsánatot kért az egyházfő illetlen kifejezése miatt.

A botrányos beszélgetés során, amely múlt héten zajlott, Ferenc pápa a püspökökkel tanácskozott arról, hogy fogadjanak-e be meleg férfiakat a katolikus szemináriumokba. A pápa ebben a kontextusban használta a „frociaggine” kifejezést, ami egy vulgáris olasz szó, és nagyjából „b*ziságnak” fordítható. A Vatikán közleményében hangsúlyozta, hogy a pápa nem akart senkit megbántani, és nem homofób szándékkal nyilatkozott, továbbá kiemelték, hogy az egyházban mindenkinek van helye.

Most újabb kiszivárgott megjegyzés borzolja a kedélyeket. Ferenc pápa a püspököknek adott tanácsot, hogy kerüljék a pletykálkodást, amikor kiejtette a következő mondatot: „A pletykálkodás női szokás”. A The Guardian szerint a pápa még hozzátette: "mivel mi hordjuk a nadrágot, nekünk ki kell mondanunk a dolgokat”. Ezt a kijelentést állítólag több résztvevő is rögzítette.

A Vatikán korábbi bocsánatkérése után várhatóan ez a legújabb incidens is válaszreakciókat fog kiváltani, különösen a nők és az LMBTQ közösség körében. Az egyházfő szavai ismételten vitát generálnak az egyház és a társadalom viszonyáról, valamint az egyházfő nyilatkozatainak hatásáról a hívők között.

Egy másik, a nők jogait érintő tragikus esemény is rávilágít a társadalmi problémákra. Három év bujkálás után pénteken letartóztattak egy pakisztáni nőt, aki férjével együtt becsületgyilkosságot követett el tizennyolc éves lányuk ellen egy olaszországi iszlám közösségben, még 2021-ben.

Szaman Abbász szüleivel 2016-ban emigrált az olaszországi Novellarába, majd amikor 2020-ban nagykorú lett, családja megpróbálta visszatoloncolni és házasságra kényszeríteni egy pakisztáni férfival. Abbász ezt elutasította, és ezután legalább hét hónapig szociális otthonokban, védett házakban bujkált, mielőtt visszatért a családjához. Holttestét 2021 novemberében találták meg, egy vidéki ház kertjében eltemetve.

Abbászt saját családtagjai fojtották meg, amiért nem volt hajlandó belemenni az elrendezett házasságba. A nő becsületgyilkossága megrázta az olasz közvéleményt: a helyi iszlám közösségek már az eltűnését követően fatvát - vallási határozatot - adtak ki, ami elutasítja a kényszerházasságot.

Az ötvenegy éves Nazia Sahint egy olasz bíróság tavaly decemberben távollétében ítélte életfogytiglani börtönbüntetésre. Végül egy kasmíri faluban találtak rá, pénteken pedig a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban állt bíróság elé. Férjét, Szabbár Abbászt már tavaly augusztusban kiadták Pakisztánnak.