Éles vitába bonyolódott Karácsony Gergely és Vitézy Dávid

A Partizán péntek esti adásában került sor a budapesti főpolgármester-jelöltek, Karácsony Gergely és Vitézy Dávid vitájára, Szentkirályi Alexandra távollétében. A két jelölt élesen szembeszállt egymással, számon kérve a múltat és a jövőbeli terveket.

A vita Vitézy nyitóbeszédével indult, aki bírálta Szentkirályi Alexandrát a vita elkerülése miatt, és Karácsonyt azzal vádolta, hogy számára Budapest csak ugródeszka. Karácsony válaszában a Fidesz budapesti politikáját kritizálta, és hangsúlyozta az erkölcsileg helyes politizálás fontosságát. Vitézy szembesítette Karácsonyt korábbi ígéretével az önkormányzati intézmények akadálymentesítéséről, míg Karácsony a politikai pojácaságot emlegette válaszul.

A vita során Karácsony többször is megkérdőjelezte Vitézy viszonyát a NER-hez, míg Vitézy Karácsonyt azzal vádolta, hogy pártpolitikával foglalkozik, nem pedig Budapest fejlesztésével. Karácsony szerint Vitézy kampányát NER-pénzekből finanszírozzák, és felvetette Vitézy viszonyát az elmúlt 14 év politikájához.

A vitában szó esett a Déli Körvasútról is, ahol Karácsony és Vitézy eltérő álláspontot képviselt. Vitézy a projekt fontosságát hangsúlyozta, míg Karácsony szerint még a Vitézyt támogató LMP sem ért egyet vele ebben a kérdésben.

Tarifarendszer, bérlakások, útfelújítások

Vitézy szerint a fővárosi utak állapota rossz, és több útfelújításra van szükség, míg Karácsony a kormány által elvont pénzekre és a Covid okozta bevételkiesésre hivatkozott. Vitézy a Bubi megújítását Karácsony egyik nagy sikerének nevezte. A tarifarendszerrel kapcsolatban Karácsony a fővárosi plusz bevételt említette, Vitézy viszont még korainak tartotta az ítéletalkotást.

Karácsony büszke volt arra, hogy 350 hajléktalanságban élő embernek tudtak lakást biztosítani, és reméli, hogy az EU-tól kapott támogatással nagy léptékű lakhatási programot tudnak elindítani. Vitézy szerint azonban csak 8-an jelentkeztek a lakásügynökséghez, és 10 ezer szolgálati és megfizethető bérlakásra lenne szükség.

Olimpia, Nagykörút, BKK-rendészet

Vitézy a BKK-rendészet létrehozását javasolta a közbiztonság és köztisztaság javítása érdekében, míg Karácsony szerint a belvárosi életminőség javítása is fontos feladat. Mindkét jelölt egyetértett abban, hogy Budapest jelenlegi állapotában nem áll készen az olimpia megrendezésére.

Klímaváltozás, zöldítés, elektronikus jegyrendszer

Vitézy szerint nem történt fókuszváltás a klímaváltozás elleni küzdelemben Karácsony ciklusa alatt, míg Karácsony a víziközmű-fejlesztés és az energiahatékonysági program sikereit emelte ki. Az elektronikus jegyrendszer kudarcával kapcsolatban Vitézy Karácsonyt vádolta a hazugsággal, Karácsony pedig Vitézyt a besült projektekkel.

A záróbeszédekben mindkét jelölt hangsúlyozta saját elképzeléseit Budapest jövőjéről. Vitézy a pártpolitika elleni küzdelmet, Karácsony pedig a szövetségesek keresését és Budapest érdekeiért való harcot emelte ki.