Békemenet és más rendezvények miatt teljesen felborul Budapest közlekedése

A hétvégén Budapest több pontján is lezárásokra kell számítani a Békemenet és a „Magyar Zászló napja” rendezvények miatt, amelyek keretében Orbán Viktor is beszédet fog tartani a Margit-szigeten.

A Békemenet rendezvénye számos kerületet érintő lezárásokat és forgalomkorlátozásokat eredményez majd Budapesten. A rendőrség tájékoztatása szerint május 31-én és június 1-jén is érvényben lesznek ezek az intézkedések az I., II., III., V., XI., XIII., és XIV. kerületekben.

A menet útvonala elsősorban a pesti oldalt fogja érinteni, a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon, beleértve magát a Margit hidat és a Margit-szigetet is. A résztvevők a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Széchenyi téren gyűlnek össze 11 órától, és 13 órakor veszik az irányt a Margit-sziget felé az idősebb Antall József rakparton, a Jászai Mari téren és a Margit hídon keresztül. A Margit-szigeten 15 óra után Orbán Viktor miniszterelnök fog beszédet mondani.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteki tájékoztatása szerint a Békemenet és más események miatt Budapest több pontján forgalomkorlátozás lesz szombat délután; 13 és 17 óra között a Széchenyi István tér-Budai alsó rakpart-Jászai Mari tér-Margit híd-Margitsziget útvonalon, 12:30 és 14 óra között pedig a Thököly út-Dózsa György út-Hősök tere útvonalon.

A vasárnap délutáni „Magyar Zászló napja” rendezvény miatt 13 órától lezárják az Andrássy utat és a Hősök terét, ami további változásokat eredményez a BKK járatainak közlekedésében. A 105-ös és a 210B autóbuszok várhatóan a kora délutáni órákban módosított útvonalon, az Andrássy út helyett a Podmaniczky utcán közlekednek, a trolibuszok közül a 70-es és a 78-as rövidített útvonalon jár majd, és az Andrássy út-Kossuth Lajos tér közötti megállókat nem érinti. A 73-as trolibusz nem közlekedik, a 75-ös módosított útvonalon, a Dózsa György út helyett a Hermina út-Állatkerti út útvonalon jár, míg a 76-os trolibusszal módosított útvonalon, a Jászai Mari tér és a Ferdinánd híd (Izabella utca), illetve a Keleti pályaudvar és a Károly körút között lehet utazni.

A korlátozás a 4-es és a 6-os villamosok közlekedését is érinti, ezek várhatóan délután 2 és fél 3 között a dél-budai végállomások és a Blaha Lujza tér, illetve a Jászai Mari tér és az Oktogon között közlekednek. A Blaha Lujza tér és a Király utca között egy ingaszerelvény közlekedik a dél-budai irányú vágányon.

A BKK alternatív eljutási lehetőségként a kisföldalatti és a 2-es metró igénybevételét ajánlja.

A 20E autóbusz várhatóan délután fél 3-tól egy órán keresztül terelve, a Városligeten át a Hungária körúton jár, a Hősök terét nem érinti, míg a 30-as, a 30A és a 230-as autóbuszok, illetve a 79-es trolibusz várhatóan délután fél 3 és fél 4 között módosított útvonalon, a Dózsa György út helyett a Hermina út-Állatkerti út útvonalon közlekednek. A BKK az utazás megtervezéséhez a BudapestGO alkalmazás használatát ajánlja.

A korlátozásokról részletes információk a BKK honlapján olvashatók. A rendőrség által közzétett térképen a Békemenet miatti lezárások mellett más rendezvények miatt esedékes lezárások is szerepelnek, többek között a budai oldalon és a Hősök tere környékén.