Az USA személyes fogyasztási kiadások árindexe változatlan maradt

Áprilisban a személyes fogyasztási kiadások (PCE) élelmiszer és energiaárak nélküli árindexe az Egyesült Államokban a harmadik hónapja 2,8 százalékon stagnált, ami 2021 márciusa óta a legalacsonyabb érték, de még mindig jelentősen meghaladja a Federal Reserve által kitűzött 2 százalék körüli célt.

A washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) által pénteken közzétett adatok szerint áprilisban a személyi jövedelmek havi bázison 0,3 százalékkal nőttek, ami elmarad a márciusi 0,5 százalékos növekedéstől. A személyes fogyasztási kiadások növekedése 0,2 százalékra mérséklődött a márciusi 0,7 százalékról, ami alacsonyabb a piaci várakozások által jósolt 0,3 százaléknál.

A PCE árindexe áprilisban havi szinten 0,3 százalékkal emelkedett, ami megegyezik az előző két hónapban mért adatokkal és összhangban van a piaci várakozásokkal. Az élelmiszerek és energia nélkül számított magindex 0,2 százalékkal nőtt, ami elmarad a korábbi hónapokban mért 0,3 százalékos emelkedéstől és a piaci várakozásoktól. Az élelmiszerárak 0,2 százalékkal csökkentek, míg az energiaárak 1,2 százalékkal nőttek.

Az éves PCE ráta áprilisban is 2,7 százalékon maradt, ami megegyezik a márciusi adattal és magasabb a januári és februári 2,5 százalékos értékeknél. A PCE maginfláció, amely a Federal Reserve által előnyben részesített inflációs mutató, immár a harmadik hónapja áll 2,8 százalékon, ami 2021 márciusa óta a legalacsonyabb, de még mindig jelentősen meghaladja a Fed 2 százalék körüli inflációs célját.