OTP saját részvény vásárlása

Az OTP Bank több mint félmilliárd forint értékben, 31 912 darab törzsrészvényt vásárolt 17 404 forint/darab átlagáron a Budapesti Értéktőzsdén.

A tranzakció összértéke 555,4 millió forintot tett ki. Ezzel az OTP Csoport saját részvény állománya 1 831 389 darabra nőtt, ami a teljes részvényállomány 0,65 százalékát képviseli. Az OTP Banknak a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) kapott egyedi engedélye alapján, az év végéig összesen 60 milliárd forint értékben jogosult saját részvényeket visszavásárolni. A bank már túl van a program első felén, eddig összesen 27 milliárd forint értékben realizálta a visszavásárlást. Az OTP részvényeinek árfolyama az idei évben 9,8 százalékkal emelkedett.

Fontos megjegyezni, hogy a jelen cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.

Az MNB rekordszintű, 1763 milliárd forintos veszteséggel zárta a 2023-as évet, ami több mint négyszerese az egy évvel korábbinak. A veszteség fő oka az infláció elleni küzdelemre alkalmazott magas kamatlábak voltak, amelyek következtében a jegybank nettó 1643 milliárd forintnyi kamatot fizetett ki, döntő részben a kereskedelmi bankok felé. Az MNB saját tőkéje először került negatív tartományba, -1855 milliárd forinttal, de a jegybanktörvény őszi módosítása értelmében a költségvetést ez nem terheli azonnal.

Az MNB kamatráfordításként elkönyvelt vesztesége jelentős részben a magyar bankoknál kamatbevételként jelentkezett, ami a bankok teljes kamateredményének 72%-át tette ki. Az MNB-től származó nettó kamatbevételek 713 milliárd forinttal emelkedtek, ami a bankok kamateredményének növekedéséhez járult hozzá. Az MNB saját tőkéjének alakulásában továbbra is jelentős szerepet játszik a forintárfolyam, és a jegybanki eredményesség nem mércéje annak, hogy a jegybank milyen sikerrel teljesíti gazdaságpolitikai céljait.