Az Európai Központi Bank kamatvágási stratégiája

A Bloomberg legújabb felmérése szerint a közgazdászok szerint az Európai Központi Bank (EKB) óvatosabb lehet a kamatvágások terén, mint korábban várták. A válaszadók úgy vélik, hogy az EKB hat negyedpontos betéti kamatcsökkentést hajthat végre, az elsőt a következő héten jelenthetik be, ami kevesebb, mint a korábbi előrejelzések.

Az EKB elnöke, Christine Lagarde vezetésével a testület megerősítette a júniusi kamatcsökkentésre vonatkozó várakozásokat, de az európai gazdaság erősödése, a bérnyomás és az inflációs kockázatok miatt óvatosak maradnak. Isabel Schnabel, az EKB igazgatósági tagja és Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke szeretnének várni szeptemberig a második lépéssel, és a közgazdászok szerint az EKB mozgásterét a Fed döntései is korlátozzák.

A közgazdászok és az EKB egyetértenek abban, hogy az infláció jelenti a legnagyobb kockázatot az euróövezet gazdaságára, amit az amerikai elnökválasztás következményei és a geopolitikai feszültségek követnek. A megkérdezettek többsége nem várja, hogy az EKB konkrét iránymutatást adjon a kamatdöntésekről, mivel a tisztviselők hangsúlyozzák a gazdasági előrejelzések fontosságát.

A piaci szereplők csökkentették az EKB-tól idén várt kamatcsökkentések számát, jelenleg két lépést áraznak be teljes bizonyossággal, és egy harmadikra alacsony esélyt látnak. A válaszadók szerint az euróövezetnek saját inflációs dinamikája van, és nem csak az USA mögött kullog, de csak 6% gondolja, hogy az EKB teljesen függetlenítheti magát a Fed kamatdöntéseitől.