Az Auchan Magyarország Kft. 2023-as pénzügyi eredményei

Az Auchan Magyarország Kft. bevétele alig nőtt 2023-ban, az infláció alatt maradva, de a cég mégis nyereséges lett a tavalyi évben. A bevételek 4,1 százalékkal emelkedtek, elérve a 368,6 milliárd forintot, ami jelentősen elmarad a 17,6 százalékos inflációtól és a három vetélytársának eredményeitől is.

Az anyagjellegű ráfordítások csak 3,7 százalékkal nőttek, ami a bevételhez viszonyítva csupán kis mértékű csökkenést jelent, 70,7 százalékról 70,3 százalékra. Ez arra utal, hogy az Auchan valamennyit javított a jövedelmezőségén az előző évhez képest.

A személyi jellegű ráfordítások terén azonban 11,6 százalékos növekedést könyvelhetett el a cég, ami az infláció alatti bár, de a fizikai dolgozók bére jelentősebb mértékben, 16,1 százalékkal emelkedett, míg a szellemi foglalkoztatottaké csak 6,7 százalékkal.

A fizikai dolgozók létszáma több mint 200 fővel csökkent, míg a szellemi munkatársak száma kicsivel növekedett. A fizikai dolgozók létszámának csökkenése arra utalhat, hogy az Auchan forgalmi volumene is csökkent.

A kiskereskedelmi vállalat üzemi eredménye 9,2 milliárd forintra rúgott, azonban a pénzügyi műveletek 8,7 milliárdos vesztesége miatt a tiszta profit kevesebb, mint 600 millió forint lett.

Az Auchan 14,9 milliárd forint különadót fizetett, ami 600 millió forinttal kevesebb, mint az előző évben.

A táblázat részletesen bemutatja az Auchan Magyarország Kft. 2022 és 2023 közötti pénzügyi eredményeinek változását.