Az Alapjogokért Központ 3 milliárd forintos támogatást kapott 2023-ra

Több mint 3 milliárd forintból gazdálkodhatott 2023-ban a Fidesz-közeli Alapjogokért Központ, amelyet a mögötte álló Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. üzemeltet. A cég friss beszámolója szerint az "egyéb bevétel" soron 3,025 milliárd forint szerepel, ezenfelül 71 millió forint rendes árbevételt is realizáltak, így összesítve 3,24 milliárd forint bevételük volt, amit majdnem teljes egészében fel is használtak.

2022-ben az Alapjogokért Központ még 2,4 milliárd forintnyi egyéb bevételhez jutott, tehát a támogatások összege az infláció mértékével nőtt. A nonprofit cég jelentős részét, 1,6 milliárd forintot bérekre költötte, míg az anyagjellegű ráfordítások is jelentős összeget, 1,4 milliárd forintot tettek ki.

A Jogállam és Igazság Nonprofit Kft. fő támogatója a Batthyány Lajos Alapítvány (BLA), amely közérdekű vagyonkezelő alapítványként működik és a kormányzati pénzosztást koordinálja. Két évvel ezelőtt derült ki, hogy a BLA 2022-re 2 milliárd forinttal támogatta a Szánthó Miklós vezette céget. Idén a BLA több mint 10,7 milliárd forint szétosztható közpénzt kapott az államtól, amiből 4,25 milliárd forintot a Jogállam és Igazság Kft. részére utaltak, ebből finanszírozták többek között a budapesti CPAC rendezvényt is. A 2023-as támogatásokat olyan célokra fordították, mint például egy üres könyv kiadása.