„Soha nem volt ilyen hangos a csend” – Tompos Kátya halála mély gyászt okozott

Tompos Kátya színésznő-énekesnő halála után számos művész, politikus és közintézmény fejezte ki megrendülését és emlékezett meg róla.

A Centrál Színház igazgatója, Puskás Tamás jelentette be, hogy Tompos Kátya, aki hosszan tartó betegség után hunyt el 41 éves korában, a színház saját halottjának tekintik. A halálhír nyilvánosságra hozatalát követően a közösségi médiában számos megemlékező bejegyzés jelent meg.

Hrutka Róbert gitáros-zeneszerző, Tompos Kátya egyik legjobb barátja és zenésztársa, a Holdjárat című dal idézetével búcsúzott: „Csak állok elveszve, mint egy kihalt megállóban, és te észrevétlen felszálltál arra a bizonyos holdjáratra. Soha nem volt ilyen hangos a csend. Köszönöm, hogy a barátod lehettem!”.

Alföldi Róbert színész-rendező, akinek pályafutása több ponton is összefonódott Tompos Kátyáéval, mély fájdalmát fejezte ki a veszteség kapcsán. "KÁTYENKA – mindig így hívtalak, most sem máshogy… próbálok itt szép, méltó nekrológot írni Rólad, de az úristennek sem megy… Annyi minden lesz újra valóságos a múltból, és annyira kevés mégis ahhoz, ami történt. Minden semmi ahhoz képest, hogy meghaltál, édesem. De itt van előttem, ahogy a József Attila Színház művészbüféjében megkérdeztelek, nem tudom már mikor, hogy jönnél-e a Bárkába. És jöttél... és ahogy így jönnek elő az évek, a közös évek, emlékek, rájöttem, hogy az elmúlt 20 év legfontosabb pillanataiban, időszakaiban ott voltál" – írta Alföldi, hozzátéve, hogy Tompos Kátya szövetségese volt, és köszönetet mondott neki Eliza szerepéért is, amit a My Fair Ladyben játszottak együtt. "Hullámokban tör rám a fájdalom. Hullámokban tör rám a sírás… nem értem én ezt a világot… itt valami nem stimmel" – fogalmazott megindítóan.

Gubik Petra színésznő, Tompos Kátya pályatársa, egy fotó mellé csak annyit írt: „nem is lehet ilyen posztokat megírni…”.

Tóth Vera énekesnő egy közös emléket osztott meg, és hozzátette: „Mindig is azt éreztem, hogy ő olyan ember, akinek szeretnék a közelében lenni, szeretnék vele valami szépet alkotni és nagyon drukkoltam neki, hogy jobban legyen... Kátya! Te Szép lány, te angyalka voltál, s lettél. Szeretnék veled még énekelni...”.

Grecsó Krisztián író a közös tervezett lemezről szólva így fogalmazott: „...nagy álom marad, mert a Holdjárat beteljesített valamit, amivel majdnem lehetetlen megbékélni, hogy miért kellett ennek így lennie, hogy a legragyogóbb tehetségnek ennyi jusson az életből”.

A Nemzeti Színház, a Budapesti Operettszínház, a Madách Színház, a József Attila Színház, az egri Gárdonyi Géza Színház és a MÜPA is megemlékezett Tompos Kátyáról, kiemelve, milyen sok csodálatos pillanatot köszönhetünk neki. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is megemlékezett a színésznőről: „Egy egyedülálló tehetség, egy különleges jelenség, egy nagyszerű ember volt, halála felfoghatatlan. Osztozom a család és a barátok fájdalmában. Nyugodjon békében!”.

Sulyok Tamás köztársasági elnök is egy fotóval emlékezett meg Tompos Kátyáról.

A TV2 rendkívüli műsorváltozással tiszteleg Tompos Kátya emléke előtt, a Valami Amerika 2 című filmet 21:55-től vetítik.

Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc is támogatta Tompos Kátya kezelését, 20 millió forintot adományozva a gyógykezelésére. Várkonyi Andrea szerint nagy szeretettel adták az összeget, abban a reményben, hogy Kátya felépül. A tragédia után őszinte részvétüket fejezték ki a családnak, és jelezték, hogy az összegyűlt adományokat nem kérik vissza, hanem szeretnék, ha azokat a Fábián Juli Alapítványon keresztül rászorulóknak juttatnák el.