A forint sorsa a nemzetközi hatások és a Moody's döntése függvényében

Pénteken a nemzetközi hatások mellett a Moody's hitelminősítői döntésének esti kihirdetése lehet a legnagyobb hatással a forint árfolyamára. A magyar deviza az elmúlt három napban gyengült mind az euróhoz, mind a kifejezetten erősen teljesítő dollárral szemben. A képet még erősen befolyásolhatja a Federal Reserve által figyelt, PCE-inflációs jelentés, amely délután érkezik.

A hét elején a forint még a február óta nem látott 384-384,5 közötti szinteken mozgott, de szerda óta erős lejtmenetben van, és már 389-389,5 közötti sávban mozgott a váltás. A reggelt óvatos mozgásokkal kezdte a forint, egy 389,7-es szintet súroló felhúzás után visszakorrigált 389,3-ig.

A PCE-infláció délutáni közzététele lesz az egyik legizgalmasabb tényező, mivel ez a Federal Reserve által leginkább figyelt árindexmutató, ami alapvetően határozhatja meg az amerikai kamatpolitikát. A másik fontos esemény az este 10 után várható Moody's hitelminősítői felülvizsgálata lesz Magyarországról. Bár kevés jel mutat arra, hogy változás lenne a magyar adósosztályzatban, a piacok vélhetően egész nap ezt árazzák majd.

A forintárfolyamban igazán fontos ellenállás a 390,3 környékén, az 50 napos mozgóátlagnál látszik, támaszt pedig a 200 napos szint jelenthet 396 környékén.

A dollárhoz képest is sokat veszített értékéből a forint a héten, 354-től korrigált egészen 361-ig. A napot 360 környékén kezdte a kurzus. Itt lehet a legnagyobb hatása a délutáni amerikai inflációs jelentésnek. Az ötvennapos mozgóátlag fontos ellenállásnak tekinthető a dollár-forint párosnál is, 362,4 körül akár meg is állhat a gyengülés, de e felett további veszteség néz ki a forintnak.

A nemzetközi piacokon a török líra enyhe, a dollárhoz képesti 0,2 százalékos gyengüléssel reagált az erős növekedési adatra, amely Törökország GDP-jének éves szinten 5,7%-os, negyedéves szinten pedig 2,4%-os emelkedését mutatta. A török gazdaság növekedése összhangban volt az elemzői előrejelzésekkel, és főként a háztartások fogyasztásának 7,3 százalékos növekedésének köszönhetően tudott bővülni. Azonban a jövőben a gazdaság várhatóan lassul majd, mivel a központi bank 10 hónapos kamatemelési ciklusa és a szigorúbb költségvetési irányvonal visszafogja a belföldi keresletet és a beruházási kedvet.