A Vasútvill fizetésképtelenségének veszélye

A Vasútvill Kft. fizetésképtelenség szélén áll, miután Homlok Zsolt és Mészáros Lőrinc lánya, Mészáros Ágnes elváltak. A vállalat több mint másfél milliárd forintos veszteséggel zárta a 2023-as évet, és jelenleg a bankokkal tárgyalnak a fizetőképesség fenntartása érdekében.

A Vasútvill Kft. akkor kezdett nagyot növekedni, amikor Homlok Zsolt összeházasodott Mészáros Ágnessel, és gyakran vállalt alvállalkozói munkákat a Mészáros-cégek számára. A cég 2019 óta egy svájci bejegyzésű társaság mögé rejtette a valódi tulajdonosi hátteret. A Homlok és Mészáros Ágnes házasságának végeztével a Vasútvill gyorsan elveszítette pozícióit, és a fővállalkozója, Mészáros Lőrinc cége felmondta a szerződéseit több jelentős projektben, mint például a Püspökladány-Biharkeresztes vasútvonal felújítása és a nyíregyházi ipari park fejlesztése kapcsán. Ennek következtében a cég bevételei jelentősen csökkentek, az árbevétel 6 milliárd forintról 2,7 milliárdra esett vissza, az "egyéb bevétel" pedig 2 milliárdról 215 millió forintra zuhant.

A Scope Ratings hitelminősítő cég már háromszor minősítette le a Vasútvillt, utoljára súlyos likviditásproblémákat említve, és csak körülbelül kéthavi működésre elegendő pénzt tartalmazott a cég kasszája. A cseh anyavállalat azonban segítséget ígért. A kötvénytulajdonosok és pénzintézetekkel folytatott egyeztetések során vizsgálják a lehetőségeket a cég fizetőképességének megőrzésére. A könyvvizsgáló szerint ez a helyzet jelentős kétségeket vet fel a vállalat jövőbeli működésével kapcsolatban.

Homlok Zsolt másik vállalata, a Homlok Építő Zrt., amelynek 80%-a Homlok tulajdonában van, nyereségesen zárta az évet, 94 millió forint profitot realizálva, és az árbevételét 5,2 milliárd forintról 8,3 milliárd forintra növelte. Homlok Zsolt a Szombathelyi Haladás futballklub kapcsán is szembesült pénzügyi nehézségekkel, amelyek miatt a csapat nem kapta meg az NB II-es indulási engedélyt, és csak a harmadosztályban folytathatja.