A Spar Magyarország veszteségei tovább nőttek

A Spar Magyarország Kft. 2022-esnél is nagyobb veszteséget szenvedett el, mivel nem sikerült ellensúlyozniuk a kiskereskedelmi extraprofit adó és a megnövekedett energiaköltségek hatásait.

A vállalat részleteket már korábban is közölt a tavalyi évről, azonban a pénteken közzétett beszámolójukból további információk is kiderültek. A Spar nettó bevétele 882,7 milliárd forintra emelkedett az előző év 776,2 milliárd forintjáról, ami 13,7 százalékos növekedést jelent, bár ez elmarad a 17,6 százalékos általános fogyasztóiár-növekedéstől. Az anyagjellegű ráfordítások még ennél is nagyobb mértékben, 16,6 százalékkal nőttek, elérve a 744,6 milliárd forintot, amelynek legnagyobb részét az eladott áruk beszerzési értéke tette ki, összesen 547,3 milliárd forintot. Ez az arány magasabb, mint az előző évben, ami arra utalhat, hogy a Spar nem tudta teljes mértékben áthárítani a beszállítói áremeléseket a vásárlókra.

A személyi jellegű ráfordítások is növekedtek, 94,3 milliárd forintra emelkedve, ami 12,9 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Ez a növekedési ütem alacsonyabb az inflációnál, de figyelembe véve, hogy a cégnek kevesebb dolgozója volt tavaly, átlagosan 12 780 fő a 2022-es 13 210 fővel szemben, a bértömeg szintjén a növekedés valójában magasabb. A fizikai és szellemi dolgozók bontása nélkül, az átlagos fizetés 467,5 ezer forintról 548,2 ezer forintra nőtt, ami nagyjából megfelel az infláció szerinti emelkedésnek. Általában a cégek az inflációs környezetben az alacsonyabb béreket emelik jobban.

A Spar üzemi eredménye mínusz 12 milliárd forintot mutatott, amelyhez további 6,3 milliárdos veszteség adódott a pénzügyi műveleteken keresztül, így összességében 18,3 milliárdos veszteséget termeltek tavaly, ami több mint 5 milliárddal haladja meg az előző év veszteségét. Az adófizetés soron 35,1 milliárd forint szerepel, amely alátámasztja azt az állítást, hogy ha ez az összeg nem terhelte volna a céget, akkor nyereséges lehetett volna a Spar a tavalyi évben.