A SPAR óriási veszteséget szenvedett el, míg a Penny Market és az Auchan nyereséget ért el

A SPAR Magyarország vezetői szerint a cég 2023-at jelentős, 18,2 milliárd forintos veszteséggel zárta, ami még a korábban becsült 13 milliárdos veszteségnél is nagyobb.

A SPAR Magyarország vezetői korábban már jelezték, hogy a vállalat komoly veszteséggel zárta a 2023-as évet, de csak most vált ismertté a pontos összeg: 18,2 milliárd forintos mínuszban zártak, ami még az előző évinél is rosszabb eredmény. A cégvezetők szerint a különadó volt a fő ok, amely miatt a SPAR ilyen mértékű veszteséget szenvedett el, hiszen közel 30 milliárd forintot fizettek be ezen a címen.

A SPAR árbevétele 766 milliárd forintról 882 milliárd forintra nőtt, ami 13,6 százalékos emelkedést jelent, azonban ez az infláció 17,6 százalékos mértékét nem éri el, így az áremelkedést nem tudták teljes mértékben áthárítani a vásárlókra. Az anyagjellegű ráfordítások is jelentősen, 638 milliárd forintról 744 milliárd forintra nőttek, főként az áruk beszerzési értékének 471 milliárd forintról 547 milliárd forintra történő emelkedése miatt. Emellett a bérekre és járulékokra is többet, összesen 94 milliárd forintot kellett fordítaniuk.

A SPAR osztrák tulajdonosai többször is bírálták a magyar kormány politikáját, különösen a kiskereskedelmi különadót illetően. A kormány válasza a szokásos kommunikációs mintát követte, miszerint a SPAR rossz gazdálkodása okozza a veszteséget. Amikor azonban az osztrák SPAR-csoport vezérigazgatója a magyar miniszterelnök egy rokonához köthető felvásárlási tervekről beszélt, és azt állította, hogy emiatt menekítették Svájcba a vállalat egy részét, Orbán Viktor helyreigazítási pereket indított, amelyeket sorra elvesztett.

A SPAR mellett az Aldi is jelentős, közel 9,5 milliárd forintos veszteséggel zárta a 2023-as évet. Ezzel szemben a Penny Market pozitív eredményt ért el: az üzletlánc az előző évi 155 millió forintos mínusz után 2023-ban 4,35 milliárd forint nyereséget könyvelhetett el. Az Auchan is nyereséges évet zárt, a korábbi 1,7 milliárd forintos veszteség után 586 millió forint profittal zárta 2023-at.

A Penny árbevétele 404 milliárd forintról 488 milliárdra nőtt, azaz 20,8 százalékkal emelkedett, ami kicsivel meghaladja az éves inflációt. Az áruik beszerzési értéke 303 milliárd forintról 364 milliárdra nőtt, míg a dolgozók béreire és az ezekhez kapcsolódó járulékokra 29,5 helyett 35 milliárd forintot költöttek. A Penny Market a teljes nyereséget eredménytartalékban hagyta, osztalékot nem fizetett ki, és a létszámot is növelte, 4531-ről 4798 főre.

Az Auchan árbevétele viszont csak 354 milliárd forintról 368 milliárd forintra nőtt, tehát alig 4 százalékkal – egy olyan évben, amikor 17,6 százalékos volt az éves infláció, ez jelentős forgalmi visszaesést jelezhet. Az áruik beszerzési költségeit azonban sikerült jól kezelniük, ezek 250 milliárd forintról 259 milliárd forintra nőttek csak. Az Auchan a hvg.hu havi bevásárlókosarában gyakran a legkisebb árakat kínálja, ami a vásárlók számára kedvező lehet.

A nagyobb üzletláncok közül tehát az Aldi és a SPAR súlyos veszteségről számolt be, míg a Penny és az Auchan nyereséget tudott elérni 2023-ban. Azonban nem mindenki számára kedvező a helyzet, hiszen a SPAR egyik üzletében történt lopás is rávilágít a társadalmi problémákra. Fehér Tibor, ismertebb nevén Beat, a Fekete Vonat egykori tagja, aki már korábban is nehéz helyzetbe került, most egy SPAR üzletben lett meglopva. A rapper pénztárcáját, benne készpénzzel és zálogpapírokkal, ellopták, és bár az elkövetőt az üzlet kamerái rögzítették, Beat így is jelentős veszteséget szenvedett.