Majdnem 5 milliárd forintos bevétele lett tavaly a Megafonnak

A Megafon Digitális Inkubátor Központ, amely a Megafon csatorna mögött áll, 2023-ra 2,8 milliárd forintról 4,6 milliárd forintra növelte bevételeit. A cégbeszámoló nem részletezte, hogy mi okozta az 1,8 milliárd forintos növekedést, és hogy milyen bevételeket tartanak számon ezen a soron. A 2022-es dokumentumok szerint a cég 2,8 milliárd forint támogatást kapott „tevékenysége céljának megvalósításához”, így feltételezhető, hogy 2023-ban is hasonló forrásokból származhatott az összeg. Az alaptevékenységből azonban továbbra sem származott bevétel.

A Megafon 2022-es 390 millió forintos veszteségét 2023-ban pozitívba fordította át, és több mint 778 millió forintos nyereséggel zárta az évet. A cég eszközei is jelentősen nőttek, több mint egymilliárd forintot könyveltek el ezen a soron, amelynek nagy részét, körülbelül 950 millió forintot, pénzeszközként tartottak számon. A 2022-es 387 millió forintos veszteség után a mostani nyereséget nem vették ki osztalékként, hanem az utolsó fillérig az eredménytartalékba helyezték, hogy például az idei kampányban felhasználhassák.

A Megafon központ, amely 2020 nyarán alakult, és ma már képzéseket is tart, céljául tűzte ki, hogy „profi Facebook-harcosokat képezzen ki”, akik a közösségi médiában terjesztik a konzervatív eszmét, és ellenállnak a „liberális véleménydiktatúrának”. Gyakorlatilag a támogatott influenszerek facebookos posztjait tolják meg jelentős, bár homályos eredetű hirdetési pénzekkel, amelyek tartalmilag teljes mértékben egybevágnak a Fidesz-propaganda aktuális mondanivalójával.

A Megafon és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) működéséről a ZDF német közszolgálati televízió Die Spur című műsorában adott le félórás riportot, amelynek címe Propaganda-Angriff auf die EU – Wie Orban seine Ideologie verbreitet volt, és amelyben Budapesten, Brüsszelben és Bécsben is forgattak.

A cég egyébként 39 főt foglalkoztat, ami az elmúlt két évben 13-13 fővel növekedett, vagyis egy dolgozóra átlagosan 1,8 millió forint bérköltség és járulékfizetés jutott tavaly.