Megszólalt a Máltai Szeretetszolgálat a rejtélyes menekültekről és a választási plakátok ügyében

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat reagált a korábban felmerült hírekre, miszerint 800 magyar származású venezuelai polgárt jelentettek be az I. kerületi Fő utcai idősotthonukba, azonban az önkormányzati választások óta nem történt érdemi változás a kerület lakosságszámában.

A Máltai Szeretetszolgálat közleményében hangsúlyozta, hogy a Venezuelából érkező menekültek hivatalos iratainak intézése Magyarországra érkezésük után kezdődött, és az intézményük címén érhetik el őket a hivatalok, amíg a segítő programjukban részt vesznek. A programból való kilépés után, például önálló lakásba költözés esetén, a szervezet kijelenti őket a Fő utcai címről. A lakcímbejelentés a szociális munka általános gyakorlata, és nem befolyásolja a választások időpontját.

A Máltai Szeretetszolgálat kiemelte, hogy a feladatukat látták el, amikor az országba legálisan érkezett venezuelai menekülteket bejelentették. A kormány 2019-ben egy titkos program keretében hozta ki őket a válság sújtotta Venezuelából.

A Mandiner információi szerint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Idősek Otthona által érintett I. kerületi 4. szavazókörben a választópolgárok száma az önkormányzati választások kitűzése óta nem mutatott érdemi változást. Böröcz László, a kormánypárt jelöltje szerint a kerületben hosszú ideje alacsony a választási részvétel, ami a kerületi átlagnál 8-15 százalékponttal kevesebb.

A Máltai Szeretetszolgálat hangsúlyozta, hogy a szociális munka jogszabályban is rögzített része a lakcímbejelentés, és a választások időpontja nem befolyásolja az intézmények címére bejelentett emberek számát. Ezt a gyakorlatot nemcsak ők, hanem más szervezetek is alkalmazzák, például hajléktalan ellátó intézmények esetében, ahol több száz személyt is bejelentenek, hogy az érintettek különböző ellátásokat igénybe vehessenek.

A választási feszültséget tovább növelte, hogy több mint kétszázötven I. kerületből származó, leszaggatott ellenzéki választási plakátra bukkantak Budapesten a IX. kerületben. V. Naszályi Márta, I. kerületi polgármester szerint a plakátok értéke közel 1 millió forint, és feljelentést tesz a választás rendje elleni bűncselekmény miatt. A megtalált plakátok egy része az első kerületi ellenzéki választási koalíció jelöltjeit ábrázolja, és a polgármester szerint a jelek arra utalnak, hogy ezeket a kerület több különböző helyszínéről szedték össze szisztematikusan.

Böröcz László, a Fidesz-KDNP I. kerületi polgármester-jelöltje válaszában V. Naszályi Mártát vádolta azzal, hogy „eredmények hiányában naponta újabb és újabb hamis váddal illeti” a kerületi „polgári közösség tagjait és a Fideszt”. Böröcz szerint a baloldali rajongók több mint ötszáz plakátjukat rongálták meg vagy tűntették el, és feljelentést tettek egy esetben, ahol állítása szerint baloldali aktivisták plakátjaikat gyújtották fel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a IX. kerületi Fék utcában május 28-án egy járókelő több választási plakátot talált, és a BRFK IX. Kerületi Rendőrkapitányság rongálás vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást.