A Budapest Airport nyereséges évet zárt és hamarosan állami kézbe kerülhet

A Budapest Airport több mint 20 százalékos bevételnövekedést ért el 2023-ban, köszönhetően az utasforgalom és a teherforgalom rekord szintű növekedésének. A cég nyereségesen zárta az évet és osztalékot is fizetett, miközben a magyar állam felvásárlása folyamatban van.

A Budapest Airport 337,8 millió eurós nettó árbevétellel zárta a 2023-as évet, ami közel 22 százalékos növekedés az előző évhez képest. A budapesti repülőtéren 14,7 millió utas fordult meg tavaly, ami 20 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, és a járvány előtti utasforgalom 91 százalékának felel meg. A BUD Cargo City pedig 200 ezer tonna árut kezelt, ami új rekordnak számít. A menedzsment szerint az utasforgalom idén elérheti a 17 milliót, a teherforgalom pedig a 240 ezer tonnát.

A társaság 2023-as éves bevétele rekordot döntött, azonban az eredményszint még nem érte el a járvány előtti időszakot. A 2020-2021-es évek veszteségesek voltak, de 2022-ben és 2023-ban a cég minden eredményszinten nyereséget ért el. A 2023-as évet 184 millió eurós EBITDA-val és 123 millió eurós üzemi eredménnyel zárta, ami 10, illetve 13 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

A költségek azonban nagyobb mértékben növekedtek a bevételnél, az anyagjellegű és a személyi jellegű ráfordítások több mint 40 százalékkal emelkedtek. Az adózott eredmény 74 millió euró volt, ami 3 százalékos csökkenés a pénzügyi műveletek eredményének köszönhetően. Ennek ellenére a cég 43 millió eurót fizetett ki osztalékként, ami a profit kicsit több, mint felét jelenti, átszámítva körülbelül 16 milliárd forintot.

A Budapest Airport felvásárlása jelenleg is folyamatban van, a magyar állam, a francia Vinci és a katari állami befektetési alap részvételével. A tranzakció lezárásának pontos időpontja még nem ismert, de Orbán Viktor miniszterelnök szerint a vásárlás napokon belül megtörténhet. A felvásárlásra kiszemelt céget már ki is tömték milliárdokkal, de egy ilyen üzlet nem gyors, ráadásul a költségvetésünkön gigantikus lyuk tátong, amihez a pénzügyminisztérium már el is különítette a vásárláshoz szükséges összeget. A PM ezután módosította is a hiánycélt és 675 milliárd forintos költségvetési kiigazítást jelentett be.

A cég sajtóközleményében kiemelte, hogy a tavalyi és az idei profit arra már elég volt, hogy a Covid alatt felhalmozott óriási veszteség nagy részét eltüntesse, még 47 millió euróra lesz szükség ahhoz, hogy a 2020-2021-ben összegyűlt veszteséget kiegyenlítsék. A repülőtér-üzemeltető összesen 77 millió euró, azaz nagyjából 30 milliárd forint értékben hajtott végre infrastrukturális és kapacitásbővítő fejlesztéseket 2023-ban. Továbbá a Budapest Airport megújította a lejáró banki hiteleit, amellyel újabb 7 évvel meghosszabbította a pénzügyi stabilitás egyik fontos oszlopát.