34 évesen a nyugdíj kapujában: az Eb utolsó dobása

A német válogatott reaktivált középpályása, Toni Kroos konkrétan az Európa-bajnokságon búcsúzik a profi futballtól, de a Real Madrid elképesztő játékintelligenciájú labdarúgója mellett is akad egy sor klasszis, aki az utolsó kontinensviadalára készül. Az Index veteránokból álló álomcsapatát mutatjuk be, akik nélkül az európai klubfutball sem lett volna olyan az elmúlt egy-másfél évtizedben, mint amit úgy imádtunk.

Nincs nagy torna neves búcsúzók nélkül. Toni Kroos, a 34 esztendős Real Madrid klasszisa bejelentette, hogy a nyári Európa-bajnokság jelenti pályafutásában a végső állomást – a tornát követően többé nem lép pályára profi szinten.

Az álomcsapat összeállításakor három kritériumot határoztunk meg a tagokkal szemben: az Európa-bajnokság kezdetéig be kell tölteniük a 34. életévüket, minimum 50-szer kellett szerepeljenek hazájuk válogatottjában, és korábban önmaguk, vagy hazájuk sajtója említette, hogy jó eséllyel utolsó Európa-bajnokságuk lesz a 2024-es.

KAPUSPOSZT

Manuel Neuer (Németország) a 2022-es vb-t követő síbalesetéből és súlyos lábtöréséből felépülve stabilizálta helyét mindkét együttesben. A 38 esztendős kapus a nyolcadik nagy tornájára készülhet, nyolcadszor is kezdőként a nationalelf színeiben.

VÉDŐK

Kyle Walker (Anglia) a Manchester City védelmének egyik legbiztosabb pontja. A 34. életévében is pokolian hatékony, ráadásul már nemcsak a vonal mentén, hanem a pálya centruma felé mozogva is feltalálja magát.

Pepe (Portugália) még 41 esztendős korában is alapember a portugál válogatottban. A nemzeti csapatban lassan 17 éve debütált, 136 találkozón szerepelt eddig.

Daley Blind (Hollandia) a spanyol bajnokság meglepetéscsapatát, a Gironát erősíti, 38 meccsből 34-en lépett pályára a 2023–2024-es La Liga-szezonban. A válogatottban 106 találkozón kapott lehetőséget.

KÖZÉPPÁLYÁSOK

Jesus Navas (Spanyolország) a Sevilla különleges, 2024 decemberéig szóló megállapodást kötött vele. Klubszinten több mint 860 meccsen van túl, a válogatottban 2009-es debütálása óta 51-szer szerepelt.

Thomas Müller (Németország) a Bayern Münchennel nyert meg mindent, BL-t és klub-vb-t például kétszer, német bajnokságot 12-szer. A válogatottban 128 meccsen 45 gólnál jár.

Toni Kroos (Németország) az Eb-n búcsúzik, és részben összeállításunk ihletője, a búcsúzók csapatkapitánya. A Realban több mint 450 hivatalos mérkőzése volt, a német válogatottól pedig 110 fellépés felett búcsúzhat.

Luka Modric (Horvátország) a Real Madrid szurkolóinak oly sok örömöt okozott az elmúlt évtizedben. A horvát válogatottban 18 éve(!) debütált, de még mindig alapember.

Dusan Tadics (Szerbia) az Ajaxnál 241 tétmeccsen 105 gól és 112 gólpassz volt a mérlege. A válogatottban 2008-ban mutatkozott be, összesen 106 alkalommal viselte a nemzeti csapat szerelését.

TÁMADÓK

Olivier Giroud (Franciaország) a francia válogatottban 25 évesen mutatkozott be, eddigi 57 nemzeti színekben elért találatából pedig 36-ot is a harmadik ikszen túl szorgoskodott össze.

Cristiano Ronaldo (Portugália) másfél Szaúd-Arábiában töltött szezon után is kihagyhatatlan a portugál válogatott keretéből. A 206 válogatott meccsén 128 találatnál járó portugál csatár a világtörténelem valaha volt egyik legjobb játékosa.

A kapusposzton óriási a tülekedés Neuer mögött, a 100-szoros dán válogatott, a 38. életévét taposó Kasper Schmeichel, valamint a 88-szoros válogatott svájci hálóőrt, Yann Sommert válogatta be stábunk. A védők között a vállsérüléssel küzdő, ám remélhetőleg a harmadik Európa-bajnokságán is szóhoz jutó Fiola Attilával kezdjük a sort. A középpályán egy sor francia játékost érdemes kiemelni, élükön Antoine Griezmann-nal és N'Golo Kantéval, ám egyikük sem éri el a 34 éves, kritériumként meghatározott minimumkort. A támadók között Joselu története önmagáért beszél.

A magyarok és az A csoport Eb-programja

1. forduló

  • június 14., München: Németország–Skócia
  • június 15., Köln: Magyarország–Svájc

2. forduló

  • június 19., Köln: Skócia–Svájc
  • június 19., Stuttgart: Németország–Magyarország

3. forduló

  • június 23., Frankfurt: Svájc–Németország
  • június 23., Stuttgart: Skócia–Magyarország

A magyar labdarúgó-válogatott bő kerete

  • Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Szappanos Péter (Paksi FC).
  • Védők: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Willi Orbán (RB Lepzig), Szalai Attila (Freiburg – Németország).
  • Középpályások: Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), Kata Mihály (MTK), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), Kleinheisler László (Hajduk Split – Horvátország), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Schäfer András (Union Berlin – Németország), Callum Styles ((Sunderland – Anglia).
  • Támadók: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool – Anglia) , Varga Barnabás (Ferencvárosi TC).
  • Tartalékok: Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Tóth Balázs (Fehérvár FC), Vancsa Zalán (Lommel SK – Belgium), Vécsei Bálint (Paksi FC).

(Borítókép: Luka Modric és Toni Kroos, a Real Madrid középpályásai idény közben az egyik madridi tréningen. Fotó: Pedro Castillo / Getty Images Hungary)