A lampak.hu üzemeltetőjére kiszabott GVH bírság

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 126 millió forintos bírságot szabott ki a lampak.hu világítástechnikai webáruházat üzemeltető Donoci s.r.o. cseh vállalatra tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok miatt.

A versenyhivatal szerint a cég 2020 augusztusától kezdődően többféleképpen is megtévesztette a vásárlókat. A lampak.hu weboldalán megjelenített akciók esetében nem bizonyította, hogy az eredeti árként feltüntetett összegeket valóban alkalmazta volna az akció előtt, ráadásul gyakran folyamatosan az akciós árakat használta, ami azt jelenti, hogy a kedvezmények nem voltak valósak.

A Donoci s.r.o. továbbá megtévesztő tájékoztatást adott a termékek népszerűségéről, nem a valós hazai keresleti adatokat közölte, és sürgető üzenetekkel hívta fel a figyelmet a termékek állítólagosan korlátozott ideig tartó kedvezményes elérhetőségére. Emellett a vállalat két terméket magasabb áron kínált "ajándékkal", mint azokat az ajándék nélküli változatokat, vagyis a csomagajánlat tartalmazta az „ajándék” értékét, amely ezáltal a gyakorlatban elvesztette ezen minőségét.

A GVH megjegyezte, hogy a cseh vállalkozás az eljárás során együttműködött a hatósággal, elismerte a jogsértéseket és lemondott a jogorvoslati jogáról. Ezenfelül vállalta egy komplex megfelelési csomagot is, ami jelentős mértékben hozzájárult a kiszabott bírság csökkentéséhez. A bírságot a lampak.hu üzemeltetőjének hat hónapon belül egyenlő részletekben kell megfizetnie.