Vidéki terjeszkedés a rozsdaövezeti fejlesztésekben

Egy év alatt jelentősen megnőtt a rozsdaövezeti akcióterületek száma, és már nem csak a fővárosban, hanem vidéken is megjelentek ilyen projektek. Az OTP Ingatlanpont elemzése szerint ezek az otthonok árelőnnyel versenyezhetnek a piacon, és pozitív hatással lehetnek a környező ingatlanok értékére is.

Az angyalföldi Láng Gépgyár helyén tervezett környezettudatos városnegyedet fejlesztő beruházó volt az első, aki 2021 decemberében megkapta a rozsdaövezeti akcióterület besorolást. Kezdetben csak hat budapesti projekt részesült ebben a státuszban, de 2023-ra már ötvenháromra nőtt a számuk, köztük vidéki helyszínekkel is, mint például Kecskemét és Sárvár. A fővárosi kerületek közel felében jelöltek ki ilyen területeket, a legtöbbet Angyalföldön és Újbudán. Debrecenben három, míg Kecskeméten és Sárváron kettő-kettő ilyen projekt indult. Salgótarjánban az egykori Számviteli Főiskola kollégiumát alakítják át lakóépületté, ezzel a város is bekapcsolódik a hazai újlakásépítés piacára.

A rozsdaövezeti projektek változatosak, többek között lakóterület-fejlesztések, zöldterületek, közösségi terek és kereskedelmi egységek épülnek. Egyes helyeken különleges közcélú fejlesztéseket is terveznek, mint például óvodát, nyugdíjasotthont, kollégiumokat, orvosi rendelőt és gyógyszertárat. A fejlesztések helyszínei is sokfélék, volt laktanyák, már megkezdett lakóparkok, átalakítandó házak és ipari épületek helyén indulnak projektek.

A rozsdaövezeti besorolás több szempontból is előnyös lehet. A beruházók időkorlát nélkül alkalmazhatják a kedvezményes áfát, amit a vásárlók vissza is igényelhetnek, így az építők 5 százalékos árelőnnyel kínálhatják a lakásokat. Emellett egyes esetekben felmentést is kaphatnak bizonyos építési előírások alól. A helyi közösségek számára is előnyös lehet a rozsdaövezeti státusz, mivel segíthet a városi szerkezet helyreállításában és a környék felértékelődésében. Azonban a környék infrastrukturális fejlesztéseinek elmaradása kockázatot jelenthet.

Fontos megjegyezni, hogy a rozsdaövezeti akcióterületi státusz nemcsak új, hanem már futó beruházásokra is kérhető, és az utólagos besorolás nem feltétlenül jelent előnyt a korábban lakást vásárlóknak. Csak azon rész után igényelhető vissza az áfa, amit a besorolást követően fizettek ki.