A megszokottól eltérő év az IBC-Projektnél

Az IBC-Projekt, Tiborcz István százszázalékos tulajdonában lévő cég, amely korábban nulla árbevétel mellett is képes volt milliárdos nyereséget és osztalékot realizálni, 2023-ban veszteséget könyvelt el.

Az IBC-Projekt vállalatnál 2023-ban nem történt semmi szokatlan – legalábbis a cég éves beszámolója szerint. A vállalat, amely hosszú évek óta jellemzően nulla forint árbevételt mutatott, ezúttal sem generált bevételt, viszont a korábbi évek milliárdos profitjai és osztalékai után most veszteséget szenvedett el. A cég 2023-as éves beszámolója szerint 2,24 millió forint veszteség keletkezett, és osztalékot sem fizettek, a veszteséget az eredménytartalék csökkentésével egyenlítették ki.

Az elmúlt években az IBC-Projekt eredményei változatosak voltak. 2020-ban nulla forint árbevétel mellett 198 millió forint adózott eredményt értek el, osztalékot azonban nem fizettek. 2021-ben ugyancsak nulla árbevétel mellett 2,22 millió forint veszteség keletkezett, de a tulajdonos, Tiborcz István a szabad eredménytartalékból 1 milliárd 65 millió forint osztalékot vett ki. 2022-ben ismét nulla árbevétel mellett 1,06 milliárd forint profitot realizáltak, amit azonban a cég eredménytartalékában hagytak.

A cég, amely hivatalosan ingatlanok bérbeadásával és üzemeltetésével foglalkozik, korábban más vállalatoktól kapott osztalékok révén volt képes árbevétel nélkül is profitot termelni. Azonban 2023-ban ez a tendencia megszakadt, és a cég veszteséget jelentett.