Hajdúnánási közbeszerzési ügy: vádemelés hat személy ellen

A hajdúnánási önkormányzatot érintő közbeszerzési eljárás kapcsán hat személy ellen emeltek vádat. Hadházy Ákos, a független képviselő, régóta figyelemmel kíséri az ügyet, amelyben a borsodi rendőrök versenyt korlátozó megállapodás és más bűncselekmények miatt nyomoztak.

A nyomozás során nyolc embert hallgattak ki gyanúsítottként. Hadházy Ákos a legfőbb ügyész, Polt Pétert kérdezte az eljárás jelenlegi állapotáról, többek között arról, hogy hány gyanúsítottja van az ügynek, történt-e vádemelés, és érint-e az ügy politikusokat.

Polt Péter válaszában jelezte, hogy a borsodi főügyészség hat ember ellen emelt vádat március közepén a Debreceni Járásbíróságon. Ugyanakkor a rendőrség az önkormányzatot nem érintő részben megszüntette a nyomozást, mivel a rendelkezésre álló adatok és bizonyítékok alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése.

A legfőbb ügyész nem tért ki egyéb részletekre, így a képviselő által firtatott politikai szálra nem kapott választ. A hajdúnánási önkormányzat egyik közbeszerzése miatt évek óta nyomoz a rendőrség. Hadházy 2021 decemberében előre lezsírozott közbeszerzésekről írt, hozzátéve, hogy helyben szinte semmit nem lehet tudni az ügyről. Arra a kérdésre, hogy a nyomozásnak érintettje-e hajdúnánási tisztségviselő, Hadházy már három éve is rákérdezett, de a nyomozás érdekeire hivatkozva Polt Péter akkor sem árult el részleteket.