Újabb milliárdos a Titanic nyomában

Az amerikai ingatlanmogul, Larry Connor és a mélytengeri felfedező, Patrick Lahey, a Triton Submarines társalapítója tervezi, hogy a Triton 4000/2 Abyssal Explorer tengeralattjáróval 3800 méter mélyre merülnek, hogy szemügyre vegyék a Titanic roncsait.

Az expedíció időpontja egyelőre ismeretlen, de a BBC információi szerint a tengeralattjárót még egy tengerészeti szervezetnek kell tanúsítania, mielőtt a mélybe ereszkednének. A "4000" a tengeralattjáró nevében arra utal, hogy a jármű 4000 méteres mélységig biztonságosan használható.

A Titanic megtekintésére irányuló korábbi kísérlet tragédiával végződött. Az OceanGate cég mini-tengeralattjárója, a Titan, öt emberrel a fedélzetén 2023. június 18-án merült le, de a merülés után megszakadt a kapcsolat a járművel, és többnapos, világsajtó által is nyomon követett mentőakció indult. Később kiderült, hogy a Titan valószínűleg már a merülés elején összeroppant a nyomás alatt, és az öt utas, köztük az OceanGate vezérigazgatója életét vesztette.

A Titan tengeralattjárót soha nem tesztelték vagy hitelesítették megfelelően, annak ellenére, hogy az iparág szereplői korábban figyelmeztették a tulajdonost a kockázatokra. A tragédia után a roncsok egy részét kiemelték, és az OceanGate cég anyagi csődbe jutott.