Izraeli katonák vesztettek életüket, a hadsereg teljes ellenőrzést állít a Gázai övezet határán

Újabb három izraeli katona vesztette életét a palesztin területeken, ezt csütörtökön jelentette be az izraeli hadsereg szóvivője.

Ciszjordániában, Náblusz közelében szerdán egy palesztin elgázolt két húszéves katonát, akik az áthaladó járműveket egy ellenőrző pontnál megvizsgálták, és életveszélyes sérüléseket okoztak nekik. A katonákat a Petah-Tikván lévő Beilinson kórházba szállították, ahol már csak halálukat tudták megállapítani. A támadó elmenekült Náblusz felé, és bár feladta magát a Palesztin Hatóság biztonsági szerveinél, őket eddig nem adták ki Izraelnek.

A harmadik, huszonegy éves katona a Gázai övezet északi részén folytatott harcokban esett el. Október 7-e óta összesen 642 izraeli katona halt meg a palesztinokkal folytatott összecsapásokban, közülük 292-en a Gázai övezetben zajló szárazföldi hadműveletek során.

Az izraeli hadsereg a csütörtöki bejelentésében azt is közölte, hogy kiterjesztette ellenőrzését a gázai-egyiptomi határ mentén, a Philadelphi sávon, ahol több tucat rakétakilövőt és legalább húsz, a határon Egyiptomba átnyúló csempészalagutat találtak. Daniel Hagari katonai szóvivő szerint a Hamász terrorszervezet fegyvercsempészettel foglalkozott ezen a tizennégy kilométeres földsávon, amely Rafah város mellett terül el. Nyolcvankét alagútbejáratot is felfedeztek, és az alagutak egy részét már felszámolták.

Az izraeli hadsereg most már a Gázai övezet teljes szárazföldi határát ellenőrzi, beleértve a Gáza és Egyiptom közötti határ mentén lévő, stratégiai szempontból fontos Philadelphi-folyosót is. A pufferzónában eddig mintegy 20 alagutat találtak, amelyeket a Hamász fegyverek Gázába csempészésére használt. Az egyiptomi sajtóban megjelent hírek szerint azonban kétséges, hogy az izraeli csapatok teljes hosszában az ellenőrzésük alá vették volna a folyosót. Az egyiptomi Al-Qahera News cáfolta azokat az izraeli állításokat, miszerint 20 Hamász-alagutat fedeztek volna fel a területen, és hangsúlyozta, hogy az egyiptomi fegyveres erők rendszeresen felkutatják és berobbantják ezeket az útvonalakat.

Izrael tájékoztatta Egyiptomot a történtekről, és a Rafah elleni offenzíva továbbra is folytatódik. A vasárnapi támadás sok áldozatot követelt és nemzetközi felháborodást váltott ki. A WHO Genfben kedden figyelmeztetett, hogy a Rafah elleni izraeli támadások óta nem menekítik ki a súlyos betegeket és sebesülteket az övezetből, ami miatt még több palesztin halálára lehet számítani. Az áldozatok között sok nő és gyermek is van.

Az izraeli offenzíva óta tömegével próbálják elhagyni a várost a palesztin menekültek. Az UNRWA segélyszervezet csütörtöki jelentése szerint már 16 ezren húzták meg magukat a szervezet által fenntartott Deir Al-Balah-i iskolában. „Az életkörülmények szörnyűek, az erőforrások szűkösek, a higiéniai létesítmények elégtelenek és az ellátmányok nagyon korlátozottak” – írták.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök a pártjához intézett beszédében támadta az ENSZ-t. „A népirtás megállításáról nem is beszélve, az ENSZ még a saját személyzetét vagy a segélymunkásokat sem tudta megvédeni” – mondta. Hozzátette: „Nemcsak az emberiség, hanem az ENSZ is meghalt a szellemiségével együtt Gázában” – írja a Guardian. Aggodalomra adhat okot, hogy az IDF katonái most nagyobb számban állomásoznak az Egyiptomi határ mentén, mivel hétfőn a két regionális hatalom fegyveres erői már tüzet nyitottak egymásra, igaz, ez a csetepaté nem eszkalálódott komolyabb konfliktussá.