Mikor szabad valójában dudálni?

Sok sofőr nem tudja, mikor használhatja helyesen az autó kürtjét, pedig a KRESZ szabályai egyértelműek ebben a kérdésben.

A KRESZ szerint a hangjelzést csak meghatározott esetekben szabad használni. Ezek közé tartozik a balesetveszély esetén történő használat, amikor közvetlen veszélyhelyzet áll fenn, és a személy- vagy vagyonbiztonság megóvása a cél. Emellett balesetmegelőzési célzattal is megengedett a duda használata, ha valós esélyünk van a baleset elkerülésére. Lakott területen kívül pedig az előzési szándék jelzése céljából is használhatjuk a kürtöt, például ha az előzött jármű balra kanyarodását jelzi.

A dudálás azonban nem kötelező, csupán lehetőség, és nem tarthat hosszabb ideig, mint szükséges. A dallamkürt beszerelése pedig szabálytalan. Az indokolatlan hangjelzés használata szabálysértésnek minősül, de vannak kivételes esetek, mint például a nászmenet, ahol a rendőr eltekinthet a bírság kiszabásától.

A rendőrség a mindennapokban nem mutat túlzott szigort a duda használatával kapcsolatban, de a hangjelző berendezésnek meg kell felelnie bizonyos műszaki feltételeknek. Minden gépjárművet, mezőgazdasági vontatót és lassú járművet fel kell szerelni egy olyan hangjelző berendezéssel, amely a motor álló helyzetében is működik, és folyamatos, egyenletes hangmagasságú és erősségű hangot ad. A hangjelzés hangereje gépkocsi esetében 93-112 dBA, míg motorkerékpár, mezőgazdasági vontató és lassú jármű esetében 89-112 dBA között lehet.