A Kálvin téri metróállomás beázási problémái

Tíz éve küzd a BKV a Kálvin téri metrómegálló beázási problémáival, de a helyzet még mindig nem oldódott meg. Az olvasók és a fotósok is észlelték, hogy mind a felújított 3-as, mind az új 4-es metróállomás beázik, és már cseppkőnek tűnő képződmények is megjelentek a járólapon.

A DBR Metró Projektigazgatóság 2014-ben még csak vizsgálódást ígért, de azóta sem sikerült megoldani a problémát. A BKV most arról tájékoztatott, hogy az M4-es metró esetében a korábban feltételezett hibaforrásokat megszüntették, de a beázás továbbra is fennáll. Jelenleg az aluljáró egyéb területeinek üzemeltetőivel együttműködve keresik az okokat, és a következő lépésként az aluljáró csapadékcsatorna-rendszerét fogják átvizsgálni.

A két évvel ezelőtt felújított M3-as metró Kálvin téri állomásán is tapasztalható a beázás, amelynek okait szintén vizsgálják, és ez a munkafolyamat még garanciális időszakban van. A BKV a Magyar Hangnak elmondta, hogy a beázás kellemetlen, de gyakori jelenség, és minden esetben igyekeznek a problémát feltárni és megoldani. A legtöbb hibát lemezszigeteléssel és injektálással javítják, de a talajvíz gyakran más irányba keres új utat, ami ismételt beázást eredményezhet.