Szijjártó állításaival ellentétben az EU sem akar, sem képes kötelező európai sorkatonaságot bevezetni

A magyar kormány politikusai egymás után szólaltak fel a kötelező EU-s sorkatonaság lehetősége ellen. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti kormányinfón azt mondta, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetőjének ezzel kapcsolatos állítása "teljesen új helyzetet teremt".

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, brüsszeli EU-külügyminiszteri találkozója után úgy fogalmazott, hogy "az utóbbi időben felmerült őrült ötlet a kötelező európai sorkatonaság bevezetése". Ezt követően a sajtótájékoztató egy részletét külön Facebook-posztban is közzétette, drámai zenével kísérve.

Szijjártó szerint egyértelmű, mi a probléma: az ukrán csapatok létszáma csökken, "és most európai embereket akarnak besorozni a háborúba". "Gyakorlatilag tisztán hallható, hogy először a földrajzilag közel eső helyekről kell majd katonákat küldeni (Ukrajnához -TN). Mindez azt jelenti, hogy a kötelező európai sorkatonasággal Közép-Európa, köztük a fiatal magyarokat akarják a háborúba küldeni", és ők lesznek az elsők. A kormány azonban ezt nem akarja, mert "nekünk semmi közünk ehhez a háborúhoz".

A külgazdasági és külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján "európai politikusok" ötletének nevezte az elképzelést. Másnap Nagykőrösön már pontosított: "Nyilvánvalóan nem véletlen, hogy most európai politikusok, német politikusok szorgalmazzák egy egész Európára kiterjedő kötelező sorkatonaság bevezetését, nemcsak férfiak, hanem nők számára is", mondta. Véleménye szerint "még a kötelező európai sorkatonaság gondolatát is el kell utasítani". Szerdán, amikor Minszkben ugyanebben a témában nyilatkozott, már csak "nyilatkozatokról" beszélt.

Úgy tűnik azonban, hogy maga az ötlet nem Weber vagy az EU-miniszterek tanácsától származik, hanem először a kormánypárti Magyar Nemzet címében jelent meg, amely még csak nem is említi a kötelező európai sorkatonaság gondolatát. Egyébként az EU-nak eleve nincs hatásköre ilyesmit bevezetni.

A Magyar Nemzet félreértette, Weber egyértelműen cáfolta

A Lakmusz alaposan utánajárt Weber állításának. A lap visszavezette a dolgokat egy május 10-i Magyar Nemzet cikkre, amely egy vitát tekint át. A legfurcsább az, hogy még a magyar cikk sem említi az EU-s szintű sorkatonaságot, csak azt, hogy Weber újra bevezetné, míg a cím szerint a német politikus "az egész EU-ban kötelező katonai szolgálatot" akar. Ahogy a Lakmusz rámutat, az eredeti szövegben, amelyet lefordítottak, majd áttekintettek, van egy konkrét hivatkozás, ahol a sorkatonaságról esik szó, és ez önmagában világossá teszi, hogy Weber csak Németországról beszélt. Más szóval, egyetlen kattintásra lett volna szükség a szöveg áttekintésekor, hogy ez világossá váljon.

Ezenkívül a Lakmusz megtalálta a vita felvételét is. Abban van egy kérdés, amely részben egy európai hadseregről (europäische Armee) szól, de válaszában Weber a Német Szövetségi Köztársaság (Bundesrepublik) hadseregéről (Bundeswehr) beszél, mielőtt egy másik kérdést kapna a sorkatonaságról. Ez a válasz szerepel a német összefoglaló cikkben, amelyet a Magyar Nemzet áttekintett.

Németországban, mint több tagállamban, vannak olyanok, akik fontolgatják a kötelező katonai szolgálat (amelyet 2011-ben felfüggesztettek) visszaállítását. Az Arte Weekly egyik friss kiadása szerint, amelyet a Telex is közölt, Olaf Scholz kancellár nem állítaná vissza teljes mértékben, és Boris Pistorius védelmi miniszter, szintén szociáldemokrata, Washingtonban tett látogatása során beszélt arról, hogy Németországnak szüksége van valamilyen formájú sorkatonaságra. De hétfőn a Spiegel arról számolt be, hogy a miniszter által aznap zárt ajtók mögött bemutatott tervek már nagyrészt önkéntes szolgálaton alapultak. A lap forrásai szerint a dokumentumban még a "sorkatonaság" szó sem szerepelt, ehelyett különböző ösztönzőket, például ingyenes jogosítványokat használnának a fiatalok toborzására.

Az Arte videója azt is elmagyarázza, hogy a jobbközép CDU (Weber a bajor testvérpárt, a CSU tagja) fokozatosan vezetné be újra a kötelező katonai szolgálatot. A bajor politikust a Magyar Nemzet idézi, miszerint a kötelező katonai szolgálat bevezetése egy átmeneti lépés, és támogatja egy általános kötelező szolgálati év bevezetését, de a cikk ismeretlen szerzője nem adott kontextust ehhez a kijelentéshez.

A biztonság kedvéért a Lakmusz Weber irodájával is ellenőrizte az Európai Parlamentben és az EPP-nél, és Udo Zolleis, az EPP stratégiai osztályának vezetője megerősítette:

„Manfred Weber soha nem támogatta az EU-szerte kötelező katonai szolgálatot. Következésképpen soha nem is hozta fel az ötletet, sem nyilvánosan, sem belső fórumokon.”

Josep Borell jót nevetett azon, amit Szijjártó mondott

Akkor mégis hogyan írhatott a V4NA napokkal korábban, hogy "Brüsszel bevezetné a kötelező európai sorkatonaságot"? A Habony Árpádhoz köthető cég honlapja szerint "brüsszeli források" azt állítják, hogy "Manfred Weber célja az, hogy az új EP, amely az európai választások után alakul meg, az elsők között tárgyaljon egy kötelező EU-szerte sorkatonaságról".

A probléma ezzel az információval az, hogy az EP önmagában nem kezdeményezhet törvényhozást, csak az Európai Bizottság teheti meg. De a cikk problémája részben ugyanaz, mint az egész történeté:

az EU-nak nincs joga kötelező sorkatonaságot bevezetni. A biztonság- és védelempolitika elsősorban nemzeti hatáskör.

Ezt csak az EU alapító szerződéseinek módosításával lehetne megváltoztatni, ami hosszadalmas folyamat, amelyet bármelyik kormány megvétózhat. Bár az EU-nak van közös biztonság- és védelempolitikája, a döntéseket a tagállamok egyhangúlag hozzák meg – az EP nélkül. Legfeljebb egy jogi következmények nélküli határozat lehetne, de Weber cáfolata azt jelzi, hogy a politikus nem beszélt ilyesmiről, így nem világos, honnan származik a V4NA információja.

A külügyminiszterek hétfői találkozója után a Népszava megkereste az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét a magyar külügyminiszter nyilatkozataival kapcsolatban. Josep Borrell nevetve mondta, hogy "messze vagyunk attól, hogy ilyen hatalmunk legyen", és hozzátette, hogy a kötelező sorkatonaság bevezetése a tagállamok döntése. Ez valami, amit az EU nem gondolhat és "nem is gondol".

Ha tehát Weber nem akar kötelező európai sorkatonaságot, és Borrell a külügyminiszterek tanácsának ülése után sem tudott róla, és ha egyáltalán nem is lehetséges, akkor melyik 'európai politikusokról, német politikusokról' beszélt Szijjártó Nagykőrösön? Kérdéseket küldtünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak ezzel kapcsolatban, és frissítjük a cikket, amint választ kapunk.

Gyors, pontos és pártatlan hírekért Magyarországról és Magyarországról iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!