Schneider Electric: Új okosgyár nyílt Dunavecsén

Megnyitotta új okosgyárát Dunavecsén a Schneider Electric, ahol a 28 ezer négyzetméteres épületben ötszázan dolgoznak majd, az 80 millió eurós beruházás keretében létrehozott létesítmény a vállalat 36. intelligens gyára és Európa legnagyobb egyedi megrendelésre termelő létesítménye.

Az üzem a Schneider Electric európai ETO-gyárainak számát 22-re emeli, és jelentősen növeli az egyedi igények alapján készült termékek gyártókapacitását az európai piacok számára. A létesítményben előállított termékek 90 százalékát Európába exportálják, amely az elektrifikáció és digitalizációs megoldások iránti megnövekedett keresletet hivatott kielégíteni. Az energetikai átmenet, a villamosenergia-elosztó hálózatok üzemeltetőinek rugalmasságot biztosító igényei, valamint a digitalizáció és a feltörekvő technológiák terjedése ösztönzi ezt a keresletet.

Az okosgyár kiemelt terméke az SF6-mentes középfeszültségű kapcsolóberendezés, az RM AirSeT lesz, amely a hagyományos SF6 gáz helyett tiszta levegőt használ, és megfelel az új európai előírásoknak. Az SF6 gáz globális felmelegedési potenciálja több mint 25 ezerszer nagyobb, mint a szén-dioxidé, így az új technológia jelentős környezetvédelmi előnyökkel bír.

A gyárban számos fenntartható technológiát alkalmaznak, többek között az EcoStruxure IOT-megoldásokat, amelyek akár 25 százalékos energiamegtakarítást eredményezhetnek, napelemeket a tetőn, geotermikus hőszivattyúkat, elektromos autók és kerékpárok töltőit, elektromos fűtésű festőműhely kemencéket, esővízgyűjtést és légzsilipeket a hőveszteség csökkentésére.

Yann Reynaud, a Schneider Electric globális ETO tevékenységért felelős alelnöke szerint Dunavecse az új európai zászlóshajó gyár lesz az intelligens középfeszültségű SF6-mentes technológiák terén, amivel támogatják a régióban a növekvő kereslet kiszolgálását, innovációt, fenntarthatóságot és digitális megoldásokat kínálva.

Veres Zsolt, a Schneider Electric országigazgatója hangsúlyozta, hogy az okosgyárban a minőségi mérnöki munka és az ügyfelek egyedi igényeire szabott tervezés áll a középpontban, hozzájárulva ezzel a magyar gazdaság fejlődéséhez és a zöld fordulathoz.