Elszállítják Robert Ficót a besztercebányai kórházból Pozsonyba

Robert Fico szlovák kormányfő állapota stabil, és a kezelőorvosok szerint várakozásaiknak megfelelően javul. A besztercebányai Roosevelt Egyetemi Kórház közösségi médiában közzétett bejegyzése szerint már megkezdték Fico rehabilitációs folyamatát.

Csütörtökön újabb orvosi vizsgálatokat végeztek Ficón, és az eredmények alapján pozitívan alakul egészségi állapota, így megkezdődött a rehabilitációja is – számolt be a Paraméter a besztercebányai Roosevelt Kórház közösségi oldalán közzétett információk alapján.

Miriam Lapuníková, a besztercebányai Roosevelt Egyetemi Kórház igazgatója szerint bíznak abban, hogy Fico állapota továbbra is javuló tendenciát mutat, és a rehabilitáció is sikeres lesz. Az igazgató tájékoztatása alapján Fico otthonában fogják ápolni, miután elhagyhatja a kórházat. A legfrissebb információk szerint Ficót átszállították Pozsonyba, ahol a továbbiakban otthonában fogják ápolni. A Markiza televízió szerint a miniszterelnököt a pozsonyi Szent Mihály Egyetemi Kórházba vitték, míg a JOJ televízió szerint fővárosi otthonába szállították.

Az Index információi szerint Erik Kalinák, a Smer – SD képviselője beszámolt arról, hogy Fico vékonybele több ponton is megsérült, összesen öt lövés érte. A pozsonyi kormányhivatal közleménye szerint Fico egészségi állapota kielégítő.

A Fico elleni merénylet

Május 15-én, egy kihelyezett kabinetülés után Nyitrabányán (Handlová) követtek el fegyveres merényletet Robert Fico ellen. A támadót, a 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, a helyszínen őrizetbe vették. Később a bazini (Pezinok) székhelyű különleges bíróság előre megfontolt gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatta.

Cintula a vallomásában azzal indokolta tettét, hogy nem értett egyet a kormány politikájával, különösen azzal, hogy Fico kormánya nem szállít fegyvereket Ukrajnának. A magyar kormány a támadás után gyorsan mint baloldali aktivistát ábrázolta Cintulát, annak ellenére, hogy múltja során neo-náci aktivistaként ismerték. A szlovák hatóságok vizsgálják, hogy voltak-e a támadónak bűntársai, amit a belügyminiszter valószínűbb forgatókönyvnek nevezett. Sutaj Estok szlovák belügyminiszter szerdán megerősítette: a hatóságok továbbra is vizsgálják annak lehetőségét, hogy az elkövetőnek voltak-e bűntársai.